Consilierea persoanelor în vârstă în vederea depăşirii reţinerilor cauzate de perspectiva recoltării probelor de sânge


Ceea ce poate părea o investigaţie de rutină în cazul unui adult, poate fi mult mai dificil de gestionat dacă vorbim despre o persoana în vârstă, a cărei sănătate este mult mai fragilă.

Iată câteva motive pentru care o persoană în vârstă trebuie tratată cu mai multă atenţie în cazul recoltării probelor pentru testele de laborator.

Acest articol face parte dintr-o serie de articole care explică şi oferă sfaturi pentru înţelegerea procesului de recoltare a probelor de laborator. Pentru mai multe informaţii care ar putea să vă fie fi de folos, citiţi şi articolele:

Cum ne acomodăm cu durerea, Discomfort si Anxietate, Consilierea copiilor în vederea depăşirii reţinerilor cauzate de perspectiva recoltării probelor de sânge.

  • Persoanele în vârstă sunt de obicei predispuse spre a avea viziuni, halucinaţii sau alte dereglări cognitive care le pot îngreuna înţelegerea instrucţiunilor sau a recomandărilor de urmat pentru recoltarea corectă a probelor.
  • Bătrânii au de obicei probleme de mobilitate si echilibru, factori ce pot îngreuna procesul de recoltare a probelor.
  • Până şi recoltarea de sânge poate fi mai dificilă deoarece pielea este subţire şi friabilă, ţesutul subcutanat fiind mult mai rezistent, iar venele mult mai fragile şi predispuse la rupere în momentul puncţionării. Pacienţii pot opta în particular, pentru un specialist în flebotomie pentru a efectua manevra.
  • În cazul unor pacienţi suferind de demenţă chiar şi cea mai simplă manevră de recoltare poate pune mari probleme şi poate conduce la eventuale reacţii neaşteptate din partea acestuia şi de aceea aceşti pacienţi trebuie supravegheaţi îndeaproape.
  • Dincolo de toate problemele fizice şi emoţionale se mai numără şi constrângerile financiare sau alte amanunte de natură să contribuie la reţineri din partea pacienţilor în vârstă în a colabora la recoltarea probelor pentru testele de laborator. 
  • În cazul în care întâlniţi persoane pentru care asemenea proceduri pot însemna o povară, discutaţi cu medicul toate detaliile, recomandă medicul geriatru Rebecca Elon, MD, MPH, Director Medical la Azilul de Bătrâni "North Arundel", Severna Park, Maryland. Asiguraţi-vă că orice test recomandat persoanelor în vârstă este însoţit de toate informaţiile necesare pentru a lua decizia clinică corectă. 

Last modify:  03.03.2010

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici