Consilierea copiilor în vederea depăşirii reţinerilor cauzate de perspectiva recoltării probelor de sânge


În cazul copiilor sunt necesare mult mai puţine teste de rutină decât în cazul adulţilor, cu toate acestea însă, există cazuri în care este nevoie de ele şi de aceea copiii trebuie ajutaţi să faca faţa acestor situaţii. Copilul trebuie susţinut de un adult înţelegător pentru a-l ajuta sa înţeleagă şi să accepte durerea cauzată de recoltarea de sânge şi să depaşească orice senzaţie de teamă, anxietate sau reacţii emoţionale care ar putea apărea în momentul recoltării. Veţi găsi mai jos câteva recomandări generale care vă vor ajuta să susţineţi copii pe parcursul unor proceduri si investigaţii medicale, ca recoltarea de sânge, recoltarea de urină, de scaun şi a exudatului faringian.

Acest articol face parte dintr-o colecţie de articole care explică şi  oferă consultanţă pentru a înţelege recoltarea testelor de laborator. Pentru mai multe informaţii care ar putea fi de folos, vedeţi de asemenea şi articolele: Cum ne acomodăm cu durerea, Discomfort si Anxietate, Despre efectuarea testelor din sânge, Consilierea copiilor în vederea depăşirii reţinerilor cauzate de perspectiva recoltării de sânge şi Consilierea persoanelor în vârstă în vederea depăşirii reţinerilor cauzate de perspectiva recoltării de sânge.

Pregătiţi copilul — Explicaţi-i cu calm cum urmează să i se recolteze proba şi de ce, dându-i timp să se acomodeze cu idea înainte de a-l atinge cineva în acest sens.

Incurajaţi repetiţiile — Acasă sau într-un mediu confortabil pentru copil, sugeraţi-i să se pregătească pentru proceduri, prin repetiţie. Copilul poate exersa unele tehnici acasă sau se poate juca exersând cu o păpuşă pe post de pacient, dupa cum recomandă Joy Goldberger, MS, CCLS, coordonator educaţional la Centrul pentru Copii "John Hopkins", Baltimore, Maryland.

Ajutaţi copilul să privească în perspectivă — Asociaţi componenta procedurii ce pare dificilă pentru copil cu o situaţie similară în care copilul a facut faţă cu succes, recomandă Goldberger. De exemplu, explicaţi-i că procedura va dura în timp la fel ca şi urcatul scărilor acasă, sau că se va termina mai repede decât poate el cânta cântecelul preferat, etc.

Oferiţi-i o recompensă — Promiţându-i o recompensă pentru cazul în care va fi înţelegător şi cuminte, poate fi de ajutor, după părerea lui Goldberger.


Last modify:  04.03.2010

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici