Testele Dv. se situează în afara limitelor intervalelor normale", se întâmplă să auziţi uneori de la medicul care vă înmânează foaia cu raportul ce conţine rezultatele analizelor Dv. de laborator, de fapt, nişte cifre pe nişte foi de hârtie. Este cazul să vă alarmaţi?

Pe scurt, răspunsul ar fi că un rezultat în afara limitelor normalului este un semnal că sunt necesare investigaţii mai amănunţite.

Rezultatele testelor – în cazul tuturor datelor medicale – pot fi interpretate numai în momentul în care există o imagine completă şi se poate privi situaţia în ansamblu. Să luăm de exemplu unul dintre cei mai simpli indicatori medicali – ritmul cardiac. Vă puteţi măsura şi singuri ritmul inimii în repaus, luându-vă pulsul prin numărarea bătăilor acesteia la încheietura mâinii, timp de un minut. În general, se ştie că o valoare medie trebuie să se situeze în jurul a 70 de bătăi pe minut. Cum am ajuns să ştim care este ritmul „normal” al inimii? Prin măsurarea de-a lungul timpului, a pulsului a milioane de oameni.

De asemenea, probabil ştiţi că, în cazul în care sunteţi sportivi sau în general aveţi o condiţie fizică bună, rata pulsului dumneavoastră poate fi considerată mai scăzută, deci o rată de 55 bătăi pe minut poate de asemenea fi considerată normală. Sau, în cazul în care urcaţi un deal, rata pulsului dumneavoastră poate creşte până la 120 bătăi pe minut. Aceasta poate este prea mare pentru o inimă în repaus, însă este „normală” pentru o inimă ce desfăşoară acest tip de activitate.

Ritmul cardiac, ca orice altă observaţie medicală, trebuie apreciat în context. Necunoscând contextul potrivit, orice observaţie asupra unui rezultat este fără conţinut. Pentru a înţelege ce este normal pentru dumneavoastră, medicul trebuie să vă spună ritmul cardiac normal, potrivit vârstei pe care o aveţi şi genului de activitate pe care o desfăşuraţi, sau pe care tocmai aţi desfăşurat-o, înainte de a vă măsura ritmul cardiac.

Interpretarea oricărui rezultat implică un concept important şi anume compararea rezultatului pacientului cu „intervalele de referinţă” ale testului. (Se mai numesc şi „intervale normale”, dar se preferă expresia mai modernă de „intervale de referinţă” termenul fiind considerat mai descriptiv, pentru o serie de motive, pe care le veţi găsi explicate mai jos).


Last modify:  11.03.2010

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici