Biomarkeri cardiaci

Cunoscut si ca:
Denumire oficială: Biomarkeri cardiaci
Teste Înrudite:

Ce sunt biomerkerii?

Biomarkerii cardiaci sunt substanţe care sunt eliberate în sânge atunci când inima este afectată. Măsurarea acestor biomarkeri este realizată pentru a ajuta la diagnosticarea, evaluarea şi monitorizarea pacienţilor cu suspiciune de sindrom coronarian acut (SCA).

Simptomele SCA includ dureri şi senzaţia de apăsare în piept, greaţă şi/sau dificultăţi de respiraţie. Aceste simptome sunt asociate cu atacuri de cord şi angină pectorală, dar ele pot fi, de asemenea, observate şi în afecţiuni care nu au legătură cu starea inimii. Creşterea valorilor unuia sau mai multor biomarkeri cardiaci poate identifica pacienţii cu SCA, ceea ce permite punerea rapidă a unui diagnostic şi începerea unui tratament adecvat stării lor.

SCA este cauzată de o scădere bruscă a cantităţii de sânge şi de oxigen care ajunge la inimă. Această scădere, denumită şi ischemie, se datorează, de obicei, îngustării severe a arterelor coronare sau unui blocaj brusc al fluxului de sânge prin aceste artere. O scădere în aprovizionarea cu sânge a inimii poate provoca angină pectorală (durere în piept). Atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat sau redus semnificativ, aceasta poate provoca moartea celulelor cardiace, declanşând un infarct miocardic acut (denumit şi IMA, sau atac de cord). IMA poate duce la moartea muşchiului inimii şi la deteriorarea permanentă şi fibrozarea inimii.

Testele pentru markeri cardiaci sunt cerute pentru a ajuta la detectarea prezenţei SCA, şi pentru a evalua gravitatea acestuia cât mai curând posibil, astfel încât tratamentul cel mai adecvat să poate fi început imediat. Este important să se facă distincţia între atacul de cord şi angina pectorală, insuficienţa cardiacă, sau alte afecţiuni, deoarece tratamentele şi cerinţele de monitorizare sunt diferite. În cazul atacului de cord, intervenţia promptă medicală este crucială pentru a minimiza deteriorarea inimii şi a complicaţiilor viitoare. Teste cardiace cu biomarkeri trebuie să fie la dispoziţia medicului 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Unele dintre teste pot fi efectuate la punctul de îngrijire (POC), în camera de urgenţă, sau la patul pacientului. Testarea în serii a unuia sau mai multor biomarkeri cardiaci este, de multe ori, făcută pentru a avea siguranţa că nu trece neobservată vreo creştere a nivelului markerilor în sânge, şi pentru a estima gravitatea unui atac de cord.

Doar câteva teste cu biomarkeri cardiaci sunt folosite in mod curent de către medici. Testul cel mai frecvent recomandat actualmente pentru detectarea afectării cardiace este troponina. Alţi biomarkeri cardiaci sunt mai puţin specifici pentru inimă, şi pot avea valori crescute în leziunile musculaturii scheletice, în bolile de ficat sau în cele de rinichi. Sunt cercetaţi un număr mare de biomarkeri cardiaci potenţiali, dar utilitatea lor clinica nu a fost încă stabilită cu certitudine.

Notă: testele pentru biomarkeri cardiaci nu trebuie confundate cu testele folosite pentru screening-ul populaţiei aflată în categorii de risc de a face boală cardiacă. Puteţi găsit acele teste la pagina „Evaluarea riscului cardiac”.


Last modify: 16.02.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici