Introducere

Expresia „Bancă de sânge” defineşte procesul de colectare (donare), testare, procesare şi păstrare a sângelui, pentru a fi utilizat ulterior (pentru transfuzie). Această instituţie reprezintă unul dintre fundamentele medicinei de urgenţă şi chirurgiei, şi depinde de laboratorul clinic pentru asigurarea utilizării în siguranţă a sângelui şi componentelor acestuia. Articolul de faţă vă oferă o viziune generală asupra a patru caracteristici esenţiale ale băncii de sânge:

  1. Donarea de sânge
  2. Protejarea sângelui
  3. Asigurarea folosirii corecte, şi
  4. Riscurile la care sunt expuşi atât donatorii, cât şi primitorii de sânge.

Doar în SUA, estimează Asociaţia Americană pentru Bănci de Sânge (AABB), sunt transfuzate, în medie, în fiecare an, 23 milioane de  unităţi de componente sanguine. Transfuzia de sânge, adică introducerea de sânge sau componente de sânge, de la o persoană în sistemul sanguin al altei persoane, este esenţială pentru salvarea vieţii indivizilor care suferă traumatisme, a celor care sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale majore, şi a celor care pierd sânge din alte cauze. Transfuzia de sânge este folosită, de asemenea, în tratarea anemiei severe indusă de chimioterapie, de cancer, de siclemie şi de talasemie.

Organizaţiile medicale profesionale acordă o foarte mare atenţie atât siguranţei, cât şi menţinerii rezervei de sânge a naţiunilor. În special, aceste organizaţii supraveghează problemele potenţiale ce pot apărea în constituirea rezervei de sânge - cum ar fi numărul redus de donatori şi riscul de transmitere a infecţiilor prin sânge.

mai departe
Last modify:  19.12.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici