Anticorpi anti-ADN dublu catenar

Cunoscut si ca: Anticorpi ds-DNA; Anticorpi anti-DNA nativ; anti-DNA
Denumire oficială: Anticorpi anti-ADN dublu catenar
Teste Înrudite:

La ce foloseşte

Testul anti-dsDNA este utilizat pentru dovedirea unui diagnostic de lupus eritematos sistemic (LES) şi pentru a îl distinge de alte tulburări auto-imune. Testul este de obicei ordonat în urma unui test ANA pozitiv, la persoanele care au semne clinice care sugerează prezenţa LES. Acest test poate fi efectuat împreună cu un alt test asociat cu LES, anti-Sm (anticorpi Smith), care este adesea efectuat ca parte a unui tablou pentru antigena nucleară extractibilă (ENA). În funcţie de semnele clinice şi de suspiciunile medicului, se pot efectua teste suplimentare pentru auto-anticorpi, pentru a putea face distincţia faţă de alte boli auto-imune şi pentru a exclude prezenţa altora.

Testul anti-dsDNA poate fi folosit pentru a monitoriza activitatea bolii la o persoană care a fost diagnosticată cu LES. Cei cu LES au adesea crize bruşte, în timpul cărora simptomele se agravează, iar apoi diminuează la fel de brusc. Creşterea valorilor anticorpilor anti-dsDNA pot fi observată înaintea şi în timpul acestor crize.

Când este solicitat?

Testul anti-dsDNA este solicitat atunci când o persoană prezintă semne şi simptome care ar putea fi datorate LES iar la testul ANA a avut rezultat pozitiv, în special atunci când ANA prezintă un model fluorescent „omogene” sau „pătat”.  LES este puternic asociat cu ANA-pozitiv, deoarece este prezent în aproximativ 95% dintre cazurile LES. Cu toate acestea, rezultatul ANA-pozitiv este înregistrat în multe alte afecţiuni, în timp ce un rezultat pozitiv anti-dsDNA este destul de specific pentru LES. Întrucât anti-dsDNA este mai specific pentru ANA, testul nu va fi solicitat, de obicei, atunci când ANA este negativ.

Printre semnele şi simptomele lupusului eritematos sistemic (LES) se numără:

  • Dureri musculare
  • Dureri asemănătoare celor date de artrită, în una sau mai multe dintre articulaţii (dar fără afectarea articulaţiei sau cu afectări minore)
  • Erupţii roşiatice asemănătoare ca formă unui fluture, în zona nasului şi obrajilor (erupţie malară)
  • Febră
  • Oboseală persistentă
  • Sensibilitate la lumina ultravioletă
  • Pierderea în greutate şi căderea părului
  • Inflamarea şi distrugerea ţesuturilor şi organelor interne, inclusiv a rinichilor, plămânilor, inimii şi căptuşelii acesteia (miocardită), sistemului nervos central şi vaselor de sânge.

Testul anti-dsDNA poate fi efectuat periodic pentru a monitoriza progresia bolii sau a crizelor la o persoană care a fost diagnosticat cu LES. Acesta poate fi repetată atunci când rezultatele testelor iniţiale sunt negative, dar semnele clinice şi simptomele persistă.

Ce semnificaţie are rezultatul testului?

Rezultatele unui test anti-dsDNA sunt de obicei interpretate împreună cu istoricul medical al pacientului, cu semnele şi simptomele asociate, precum şi cu rezultatele altor teste pentru auto-anticorpi.

Un nivel ridicat al anticorpilor anti-dsDNA este puternic asociat cu LES şi este adesea crescut în mod semnificativ în timpul sau chiar înainte de o criză LES. În cazul în care testul anti-dsDNA este pozitiv, iar persoana testată are şi alte semne clinice asociate cu LES, atunci probabilitatea ca ea să aibă LES este foarte mare. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care testul anti-Sm este, de asemenea, pozitiv.

Un nivel foarte scăzut de anticorpi anti-dsDNA este considerat rezultat negativ, dar totuşi el nu exclude un diagnostic de LES. Doar aproximativ 50-60% din cei cu LES vor avea anti-dsDNA pozitiv. Valori minime până la moderate ale auto-anticorpilor pot fi observate şi cu alte tulburări auto-imune, cum ar fi sindromul Sjögren şi boala mixtă de ţesut conjunctiv (MCDT).

Testele Anti-dsDNA sunt semi-cantitative şi pot fi efectuate folosind kituri (metode) diferite. Multe laboratoare folosesc kitul ELISA (test pentru reacţia imunoenzimatică), un test extrem de fiabil şi sensibil.

Mai este ceva ce ar trebui să ştiu?

Anticorpii anti-dsDNA sunt uneori prezenţi în boli cum ar fi hepatita cronică, ciroza biliară şi mononucleoza infecţioasă. Aceştia pot fi, de asemenea, observaţi la persoanele aflate sub tratament cu medicamente precum procainamida şi hidralazina. În astfel de cazuri, testul anti-dsDNA nu se efectuează.

Pe lângă testarea pentru anticorpii anti-ADN dublu catenar, există, de asemenea, un test anti-ADN monocatenar. Acest auto-anticorp este testat mai puţin frecvent şi nu este puternic asociat cu LES, dar poate fi identificat în alte tulburări autoimune.


Last modify: 29.01.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici