Analiza Fluidelor Corporale

Cunoscut si ca:
Denumire oficială:
Teste Înrudite:

Testele de laborator pot fi pot fi efectuate pe mai multe tipuri de lichide recoltate din organism, altele decât sângele. Adesea, aceste fluide sunt testate în loc de sânge, deoarece ele pot da răspunsuri mai directe la procesele ce au loc într-o anumită parte a corpului.

Printre fluidele corporale care pot fi analizate se numără:

  • Urina
  • Sperma
  • Clorul din transpiraţie
  • Fibronectina fetală (fFN)
  • Lichidului amniotic (Amniocenteza)
  • Lichidul cerebro-spinal
  • Lichidul sinovial
  • Lichidul pleural
  • Lichidul pericardic
  • Lichidul peritoneal

Pentru detalii despre componentele listei de mai sus, daţi click pe acestea.

Probele sunt de obicei obţinute prin recoltarea de lichid într-un recipient special (urina, sperma), sau prin introducerea unui ac în cavitatea corpului şi aspirând o parte din fluidul corporal cu o seringă (LCR, lichid pericardic, etc.). Pentru informaţii generale suplimentare privind modul de recoltare a probelor de diferite lichide corporal, a se vedea pagina „Recoltarea probelor pentru testare”.

Odată recoltată proba, se pot efectua o varietate de teste, inclusiv teste chimice, examene microscopice şi teste specifice pentru boli infecţioase.

Pentru anumite fluide corporale, inclusiv lichidele pleurale, pericardice şi peritoneale, este important să se stabilească, prin testare, dacă lichidul este un transudat sau un exsudat, deoarece acest aspect poate ajuta la diagnosticarea bolii sau afecţiunii prezente.

Transudatul

Este cauzat de un dezechilibru între presiunea din interiorul vaselor de sânge (care împinge lichidul spre exterior) şi cantitatea de proteine din sânge (care menţine lichidul în interior). Transudatul este un lichid limpede, cu o concentraţie scăzută de proteine şi un număr limitat de celule albe sanguine. Este prezent în afecţiuni cum ar fi insuficienţă cardiacă congestivă şi în ciroză.

Exudatul

Apare în cazul leziunilor şi inflamaţiilor.

Are un conţinut de proteine mai mare decât cel normal şi poate fi opac datorită numărului foarte mare de celule.

Este întâlnit în afecţiuni precum infecţiile, stările maligne (cancer metastatic, limfom, mezoteliom) sau în bolile autoimune.


Last modify: 11.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici