Analiza cromozomială (Cariotipare)

Cunoscut si ca: Cariotipare; Citogenetică; Analiza citogenetică; Studiu cromozomial; Cariotipare cromozomială
Denumire oficială: Analiza cromozomială
Teste Înrudite: Triplu test (AFP Maternal), Screening prenatal trimestrul 1, Aspiraţie şi biopsie de măduvă osoasă

De ce este necesar aceste test?

Pentru a detecta anomaliile cromozomiale, ajutând astfel la diagnosticarea unor boli genetice, unor defecte din naştere, şi anumitor afecţiuni hematologice şi limfatice.

Când este necesară testarea?

Atunci când testele pentru screeningul sarcinii dau rezultate anormale; ori de câte ori sunt prezente semne ale unei anomalii asociate tulburărilor cromozomiale; după indicaţii, pentru a detecta anomalii cromozomiale la o persoană, şi/sau pentru a detecta o anomalie specifică la membrii familiei; uneori, atunci când o persoană are leucemie, limfom, mielom, mielodisplazie sau un alt cancer şi este suspectată prezenţa unei anomalii cromozomiale dobândite.

Ce probă se recoltează?

O probă de sânge recoltată dintr-o venă a braţului; o probă de lichid amniotic sau de vilozitati coriale recoltate de la o femeie gravidă; o probă de măduvă osoasă sau una de ţesut.

Este necesară o pregătire prealabilă pentru test?

Nu.


Last modify: 24.01.2013

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici