Glucoză

Cunoscut si ca: Zahăr în sânge; Zahăr în sânge la post; FBS; zahăr plasmatic; glucoză sanguină; Test de toleranţă la glucoză orală; Glucoză urinară
Denumire oficială: Glucoză sanguină, Glucoză urinară
Teste Înrudite: Sumar de urină, Insulină, A1c, Microalbumină, C-peptide

De ce este necesar acest test?

Pentru a determina dacă nivelul de glucoză din sânge este într-un interval normal, sănătos; pentru screening-ul (urmărirea), diagnosticarea şi monitorizarea glicemiei (hiperglicemie), a valorilor reduse ale glucozei din sânge (hipoglicemie), a diabet zaharat şi pre-diabetului; pentru a verifica glucoză din urină.

Când se recomandă?

Glucoza din sânge: ca parte a unui examen medical de rutină, atunci când aveţi simptome care sugerează hiperglicemie sau hipoglicemie, şi în timpul sarcinii; dacă sunteţi diabetic, se fac auto-testări de mai multe ori pe zi, pentru a monitoriza nivelul glucozei din sânge.

Glucoză urină: de obicei, ca parte a unui sumar de urină.

Ce probă se recoltează?

O probă de sânge recoltată dintr-o venă a braţului sau o picătură de sânge prin înţeparea degetului; uneori, o probă de urină aleatorie)din orice perioadă a zilei. Unii dinte pacienţii cu diabet zaharat pot folosi un monitor continuu de glucoza - care este un senzor subţire, sub formă de fir, introdus sub piele, pe abdomen, şi care măsoară glicemia la fiecare cinci minute.

Este necesară o pregătire prealabilă pentru test?

În general, se recomandă să postiţi (să nu mâncaţi nimic şi să nu beţi nimic altceva decât apă) cu 8 ore înainte de a face testul de glucoză sanguină. La persoanele cu diabet zaharat, valorile nivelurile glucozei sunt verificate de mai multe ori, atât timpul postului, cât şi după mese, pentru a asigura cel mai bun control al diabetului. Pentru testele de glucoza aleatorii, programate şi post-prandiale (adică după servirea mesei), urmaţi instrucţiunile medicului Dv..


Last modify: 29.10.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici