Creatinină

Cunoscut si ca: Creat; Cre; Creatinină sanguină; Creatinină serică; Creatinină urinară
Denumire oficială: Creatinină
Teste Înrudite: BUN - Azot ureic în sânge, Clearance-ul creatininei, EGFR, Profil metabolic complet CMP, BMP

1. Efortul fizic afectează nivelul creatininei?

2. Cum influenţează dieta nivelul creatininei?

3. Ce este creatina? Dacă iau creatina, nivelul creatininei va creşte?

4. Nivelul creatininei creşte odată cu vârsta?

5. Ce este raportul BUN/creatinină?

 

1. Efortul fizic afectează nivelul creatininei?

În general, efortul fizic moderat (normal) nu va afecta nivelul creatininei. Pe măsură ce veţi face, de pildă, exerciţii fizice pentru a vă mări masa musculară, nivelul creatininei poate creşte uşor, dar nu ajung la nivelurile anormale.

2. Cum influenţează dieta nivelul creatininei?

De regulă, valorile creatininei nu variază cu un regim alimentar normal. Nivelurile creatininei pot fi cu 10% -30% mai mari la persoanele care au o dieta foarte bogată în carne.

3. Ce este creatina? Dacă iau creatina, nivelul creatininei va creşte?

Creatina este un compus produs în ficat şi apoi transportat la muşchi, unde este folosit ca sursă de energie pentru activitatea musculară. Odată ajunsă în muşchi, o parte din creatină este convertită spontan în creatinină. Cantităţile de creatină şi creatinină depind de masa musculară, de aceea, bărbaţii au, de obicei, valori mai ridicate decât femeile. Creatina este disponibilă acum pe piaţă, sub formă de supliment alimentar. Dacă luaţi creatină, nivelurile creatininei poate să crească. Trebuie să informaţi medicul Dv. despre toate suplimentele alimentare pe care le luaţi, pentru că aceasta îl va ajuta să interpreteze corect rezultatele testelor Dv. de laborator.

4. Nivelul creatininei creşte odată cu vârsta?

Nivelurile creatininei depinde atât de masa musculară, cât şi de starea funcţiei renale. Pe măsură ce îmbătrâniţi, masa musculara scade, iar rinichii tind să funcţioneze mai puţin eficient. Totuşi, înaintarea în vârstă nu aduce schimbări prea mari ale nivelului creatininei în sânge.

5. Ce este raportul BUN / creatinină? (BUN = azot ureic în sânge)

Ocazional, medicul va ţine seama dintre BUN / creatinină sanguină, pentru înţelege care este cauza creşterii peste valorile normale a concentraţiilor. Raportul azot ureic / creatinină este de obicei între 10:01 şi 20:1. Un raport mai mare poate fi cauzat de o afecţiune care determină o scădere a fluxului de sânge la rinichi, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă sau deshidratarea. Această creştere poate fi, de asemenea, observată atunci când cresc valorile proteinelor din cauza sângerărilor sau hemoragiilor gastrointestinale, sau datorită aportului crescut de proteine din alimentaţie. Raportul poate fi scăzut în boală hepatică (datorită scăderii producerii de uree), şi în malnutriţie.


Last modify: 05.10.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici