Profiluri Chimice

Profilurile chimice sunt grupuri de teste ordonate în mod obişnuit comandate pentru a determina starea generală de sănătate unei persoane. Ele ajută la evaluarea echilibrului electrolitic al organismului şi/sau a stării mai multor organe majore din corp. Testele sunt efectuate pe o probă de sânge, recoltată, de obicei, dintr-o venă a braţului.

Un anumit număr, şi anumite tipuri de teste cuprinse în profilurile specifice, precum şi numele date acestora, au fost standardizate la nivel internaţional. Exemple de profiluri comune includ:

  • Profil metabolic de bază (TMB): conţine, de obicei, 8 teste, toate regăsindu-se şi în TMC (mai jos);
  • Profil metabolic complet (TMC): conţine, în mod uzual, 14 teste;
  • Profil  electrolitic;
  • Profil  lipidic;
  • Tabloul hepatic (denumit şi tabloul funcţiei hepatice);
  • Profil  renal (denumit şi tabloul funcţiei renale);
  • Profil  funcţiei tiroide.

Deşi cele mai multe laboratoare oferă acelaşi set de teste PMC şi PMB, unele dintre acestea pot fi adaptate pentru a satisface nevoile specifice ale medicului care le solicită. (În cazul în care un laborator modificări testele ce fac parte din TMC sau TMB, de obicei va fi schimbată şi denumirea tabloului, pentru a evita confuzia). Pentru a consulta lista testelor incluse în fiecare dintre aceste tablouri şi pentru mai multe informaţii, referitoare, de exemplu la cazurile în care este necesară efectuarea TMC sau TMB, faceţi clic pe numele oricăruia dintre tablourile enumerate mai sus de mai sus.


Last modify:  13.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici