ACTH

Cunoscut si ca: Corticotropină
Denumire oficială: Hormon adrenocorticotropic
Teste Înrudite: Cortizon

La ce foloseşte acest test?

Nivelurile de ACTH în sânge sunt măsurate pentru a ajuta la detectarea, diagnosticarea şi monitorizarea afecţiunilor asociate cu deficitul ori excesul de cortizol din organism. Aceste afecţiuni includ:

 • Boala Cushing - exces de cortizon, care se datorează unei tumori din glanda pituitară, ce produce ACTH (de obicei o tumoră benignă)
 • Sindrom Cushing - se referă la semnele şi simptomele asociate cu expunerea la un exces de cortizol. În plus faţă de boala Cushing, sindromul Cushing poate fi cauzat de o tumoră suprarenală, de hiperplazia suprarenală, de folosirea steroizilor, sau de o tumoră ectopică, producătoare de ACTH, situat în afara glandei pituitare (cum ar fi în plămâni).
 • Boala Addison, sau insuficienţa suprarenală primară – producţie scăzută de cortizol datorită leziunii glandei suprarenale
 • Insuficienţă suprarenală secundară - producţie redusă de cortizol datorată unei disfuncţii hipofizare
 • Hipopituitarism: disfuncţie ori deteriorarea glandei hipofiză, care conduce la scăderea (sau lipsa), producţiei de hormoni de către glanda pituitară, inclusiv a de producţie ACTH

Măsurarea ACTH şi a cortizolului poate ajuta la diferenţierea între unele dintre aceste afecţiuni, deoarece nivelul de ACTH se modifică, de regulă, în direcţia opusă nivelul de cortizol.

Când se recomandă?

Acest test este solicitat atunci când un pacient prezintă semne ori simptome care sunt asociate cu excesul sau deficitul de cortizol.

Valorile prea mari ale cortizolului pot cauza simptome care includ:

 • obezitatea, cu preponderenţa greutăţii pe trunchi dar nu şi pe braţe şi picioare
 • linii rotunjite ale feţei
 • piele fragilă şi subţire, de culoare violacee
 • linii vineţii pe abdomen
 • slăbiciune musculară
 • acnee
 • creştere accentuată a părului pe corp

Acestea simptome sunt adesea însoţite de hipertensiune arterială, valori scăzute ale potasiului, valori ridicate ale bicarbonatului, glucoză crescută, şi, uneori, de diabet.

Persoanele cu cortozol insuficient pot prezenta simptome cum ar fi:

 • slăbiciune musculară
 • oboseală
 • scădere în greutate
 • pigmentare accentuată a pielii, chiar şi în zone neexpuse la soare
 • pierderea poftei de mâncare

Aceste simptome sunt adesea însoţite de scăderea tensiunii arteriale, glicemie scăzută, valori scăzute ale sodiului, şi valori crescute ale potasiului şi calciului.

Simptomele ce sugerează hipopituitarismul includ pierderea poftei de mâncare, oboseala, ciclu menstrual neregulat, hipogonadism, scăderea apetitului sexual, urinare frecventă în timpul nopţii şi pierderea în greutate. Atunci când afecţiunea se datorează unei tumori pituitare (de obicei benigne), persoana afectată poate avea, de asemenea, simptome asociate cu compresia celulelor şi nervilor din proximitate. Tumora poate afecta nervii ce controlează vederea, cauzând simptome cum ar fi „imaginea de tunel” (incapacitatea de a vedea lucrurile din marginea câmpului vizual), pierderea vederii în unele zone localizate ale câmpului vizual şi vederea dublă, şi poate provoca o modificare a tipului de dureri de cap.

Ce înseamnă rezultatul testului?

Modificările valorilor ACTH şi ale cortizolului sunt de obicei evaluate împreună. Tabelul de mai jos indică modele comune de ACTH şi cortizol observate cu diferite boli care implică glandele suprarenale şi pituitare.

 

 Boala

Cortizol

ACTH

Cushing's disease (pituitary tumor making ACTH)

Crescut

Crescut

Adrenal tumor

Crescut

Scăzut

"Ectopic" ACTH (ACTH made by a tumor outside the pituitary, usually in the lung)

Crescut

Crscut

Addison's disease (adrenal damage

Scăzut

Crscut

Hypopituitarism

Scăzut

Scăzut

Un ACTH crescut poate însemna că un pacient are boala Cushing, boala Addison, sau tumori ectopice care produc ACTH. Valorile reduse ale ACTH pot fi cauzate de o tumoră suprarenală, de medicamente cu steroizi, sau de hipopituitarism.

În unele cazuri, interpretarea rezultatelor poate fi complexă. Concentraţiile plasmatice ale ACTH şi cortizolului variază pe tot parcursul zilei. În mod normal, ACTH va avea cel mai ridicat nivel dimineaţa si cel mai redus noaptea. Acesta va stimula producţia de cortizol, care va urma acelaşi tipar de zi de zi, dar va creşte odată cu creşterea ACTH şi va scădea la cel mai scăzut nivel, seara foarte târziu. Bolile care afectează producţia de ACTH şi cortizol perturbă adesea această variaţie diurnă.

Mai este ceva ce ar trebui să ştiu?

Testul pentru identificarea modificărilor cortizolului atunci când sunt administrate anumite medicamente  pentru a stimula sau suprima producţia de hormoni, ajută de multe ori medicul să pună un diagnostic corect. Medicamentele cel mai frecvent utilizate sunt Cortrosin (cosintropina, o forma medicamentoasă a ACTH) pentru testul de stimulare a ACTH, şi dexametazona pentru testul de supresie a dexametazonei.

Cortrosina, la fel ca şi ACTH, stimulează producţia de cortizol a glandelor suprarenale. În cazul în care nivelul de cortizol nu creşte după administrarea de cortrozină, acest lucru indică o insuficienţă suprarenală ce poate apărea în boala Addison sau în hipopituitarism.

Dexametazona este un medicament puternic, care acţionează la fel ca şi cortizolul. Dexametazona ar trebui să oprească producţia de ACTH. Prin testarea capacităţii unor doze diferite de dexametazonă de a opri producţia de ACTH, medicul poate aprecia dacă o persoană are sindrom Cushing şi îi poate determina cauza.

Un număr de alte medicamente sunt folosite uneori pentru a stimula sau suprima producţia de cortizol, inclusiv insulina, hormonul ce eliberează corticotropina, şi metirapona (metopirona).

Unele medicamente şi afecţiuni pot provoca creşteri ale nivelului ACTH, inclusiv amfetaminele, insulina, levodopa, metoclopramidă, şi 486 RU.

Medicamentele care determina reducerea valorii ACTH includ dexametazona, precum şi alte medicamente care se comportă ca şi cortizolul, inclusiv hidrocortizonul, prednisonul, prednisolonul, metilprednisolonul, şi acetatul de megestrol.

Secreţia de ACTH poate fi crescută în stările de stres.

ACTH a fost de asemenea utilizat terapeutic ca medicament pentru tratarea sclerozei multiple.


Last modify: 21.11.2011

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici