Ce este sindromul antifosfolipidic?

Sindromul antifosfolipidic (APS) este o boală autoimună şi o tulburare de hipercoagulabilitate. Acesta este asociat cu producerea unuia sau mai multor anticorpi antifosfolipidici, autoanticorpi care atacă proteinele lipidice găsite în stratul exterior al celulelor (membrana celulară) şi trombocitele. Autoanticorpii interferă cu procesul de coagulare a sângelui într-un mod care nu este încă pe deplin înţeles. APS este de asemenea asociat cu episoadele trombotice, cu trombocitopenia şi cu complicaţiile sarcinii, cum ar fi avorturile spontane recurente şi pre-eclampsia.

Anticorpii antifosfolipidici primari observaţi în APS includ lupusul anticoagulant, anticorpi cardiolipinici, şi anticorpul beta-2 al glicoproteinei I (β2GP1). Aceşti anticorpi cresc riscul unei persoane afectate de a face cheaguri de sânge repetate, atât în vene, cât şi în artere. Pacienţii cu APS pot face unul sau mai multe episoade trombotice. Simptomele şi complicaţiile pot varia de la uşoare până la critice. Cheaguri de sânge care se formează pot bloca fluxul de sânge şi pot deteriora ţesuturile şi organele. În cazul în care aceste cheaguri sunt transportate la plămâni, inimă, creier sau rinichi, ele pot provoca embolie pulmonară, atac de cord, accident vascular cerebral, şi/sau insuficienţă renală. Un mic subgrup de pacienţi cu SPA pot avea boală trombotică extinsă, cu afectarea celor mai multe dintre organele interne mari ale corpului (viscerele), denumite în continuare episoade APS "catastrofale".

Pacienţii care au anticorpi antifosfolipidici pot avea SPA şi, în paralel, o altă tulburare autoimună coexistentă, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (LES), sau pot avea unul sau mai mulţi anticorpi, dar fără a prezenta simptomele asociate acestora. Nivelurile scăzute de anticorpi antifosfolipidici pot fi observate la cei cu HIV, în unele tipuri de cancer, la persoanele în vârstă, şi, temporar, în cazul infecţiilor şi al tratamentelor cu medicamente cum ar fi fenotiazina şi procainamida. Aceşti anticorpi pot fi, de asemenea, găsiţi în 1% până la 5% din populaţia generală sănătoasă.

Sindromul antifosfolipidic poate afecta pe oricine, dar este cel mai frecvent observat la femeile de vârstă fertilă şi la cele care mai au şi o altă tulburare autoimună. Conform publicaţiei March of  Dimes, APS este trombofilia dobândită cea mai răspândită, afectând până la 5% dintre femeile gravide.

 

mai departe
Last modify:  24.03.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici