Insuficienţa suprarenală (adrenală) şi Boala lui Addison


Generalităţi

Cortizolul.

Insuficienţă suprarenală este o afecţiune caracterizată prin producţia inadecvată a hormonilor suprarenali cortizol şi aldosteron. Glandele suprarenale sunt mici organe situate pe partea de sus a fiecărui rinichi. Ele constau dintr-un strat interior numit medula suprarenală şi un strat exterior numit cortexul suprarenal.

Fiecare strat produce un număr de hormoni diferiţi care controlează multe dintre sistemele organismului. Producţia de hormoni este reglată de interacţiunile dintre hipotalamus, glanda pituitară, şi glandele suprarenale. Dacă una dintre componentele lor de semnalizare şi aport de informaţie nu funcţionează, acesta poate provoca perturbări majore şi boli în organism. Insuficienţă suprarenală primară, numită, de asemenea, boala lui Addison, afectează atât nivelurile de cortizol, cât şi pe cel de aldosteron. Aceasta insuficienţă este cauzata de glandele suprarenale cu activitate redusă sau deteriorate. Insuficienţă suprarenală secundară este rezultatul unei disfuncţii hipofizare şi afectează, de obicei, numai producţia de cortizol.

Cortizolul este un hormon glucocorticoid, produs de cortexul suprarenal. Printre multele sale rolurile, cortizolul afectează metabolismul carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor şi afectează nivelurile de glucoză în sânge, acţionând ca un agent antiinflamator, şi ajutând organismul să reacţioneze la stres.

Aldosteronul, un hormon mineralocorticoid, care este, de asemenea, produs de cortexul suprarenal, gestionează echilibrul între sare şi potasiu în sânge. Fără cantităţi suficiente din aceşti doi hormoni, corpul devine slab si deshidratat, şi se află în imposibilitatea de a menţine o presiune arterială adecvată sau de a răspunde în mod corespunzător la stres.

Boala Addison afectează între 1 şi 4 persoane la 100.000 de locuitori în SUA. Se întâlneşte la pacienţii de toate vârstele şi afectează atât bărbaţi, cât şi femei, în mod egal. Este posibil ca simptomele de insuficienţă să nu apară până când 80% până la 90% din cortexul suprarenal a fost distrus.

In SUA, aproximativ 70% dintre cazurile de insuficienţă suprarenală primară la adulţi se datorează unui proces autoimun. În aproximativ 30% din cazuri, deficitul suprarenal se datorează altor cauze, cum ar fi: tuberculoza - o cauza comuna în zone ale lumii unde tuberculoza este mai răspândită, infecţiile bacteriene, virale şi fungice, hemoragii suprarenale, precum şi răspândirea cancerului în glandele suprarenale.

Rareori, insuficienţa suprarenală poate fi cauzată de o anomalie genetică a glandelor suprarenale. La copii, aproximativ 70% din cazuri sunt cauzate de o boală congenitală numită hiperplazie suprarenală congenitală, în timp ce 30% din leziunile suprarenale se datorează bolii autoimune, unei alte boli ereditare, unei alte afecţiuni ereditare numită adrenoleucodistrofie, sau unor cauze mai puţin frecvente.

Insuficienţă suprarenală secundară se datorează unei scăderi în producţia de hormon hipofizar, ACTH (hormonul adrenocorticotrop). ACTH este un mesager hipofizar – el îi comandă cortexului suprarenal să producă cortizol.

Dacă nu există suficient ACTH, din cauza deteriorării hipofizare sau din cauza unei tumori hipofizare, ori din alte cauze, atunci producţia de cortizol nu este stimulată. Insuficienţa suprarenală secundară poate apărea, de asemenea, atunci când tratamentul cu corticosteroizi (cum ar fi prednisonul, care poate fi administrat pentru ameliorarea inflamaţiei în afecţiuni cum ar fi poliartrita reumatoidă) este oprit brusc.

Aceste tratamente suprimă producţia normală de cortizol, şi pot dura câteva săptămâni sau chiar luni pentru ca organismul să continue producerea normală de cortizol. În insuficienţă suprarenală secundară, producţia de aldosteron nu este, de obicei, afectată.

mai departe
Last modify:  17.03.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici