Hiperplazia prostatică benignă
Alte denumiri cunoscute: BPH; Hipertrofia benignă a prostatei, Adenom de prostată


Generalităţi

Hiperplazia benigna de prostata (HBP), cunoscut şi sub numele de hipertrofie benigna de prostată, este o mărire necanceroase a prostatei - o glandă mică ce înconjoară uretra, la bărbaţi, şi acre produce un lichid ce face o parte din materialul seminal. Pe măsură ce volumul prostatei creşte, aceasta presează pe uretră provocând o încetinire a urinării, ezitare la urinare, o nevoie frecventă şi urgentă de a urina şi, uneori, urinare picurată, la finalul micţiunii. Hiperplazia poate provoca, de asemenea, retenţie de urină, ceea ce poate slăbi musculatura vezicii urinare şi poate creşte riscul de apariţie a infecţiilor tractului urinar (ITU) sau formarea de pietre la rinichi. În cazurile severe de HBP, urina poate fi pompată înapoi în rinichi, aceasta putând să afecteze rinichii. În cazuri rare, HBP poate bloca complet capacitatea de a urina, situaţie în care este necesară intervenţia medicală de urgenţă.

HBP poate afecta, de asemenea, funcţia sexuală. Aceasta poate duce la reducerea capacităţii sexuale, la orgasm dureros, şi chiar şa impotenţă. Tipul şi severitatea simptomelor variază de la o persoană la alta, şi poate avea durate diferite. La cei mai mulţi bărbaţi, HBP nu evoluează dincolo de apariţia de neplăceri mici până la moderate, dar la unii bărbaţi ea poate reprezenta o problemă semnificativă pentru calitatea vieţii. HBP este foarte prezentă la bărbaţi, pe măsură ce îmbătrânesc cu. Potrivit statisticilor la nivel mondial, aproximativ 50% dintre bărbaţi vor avea un anumit grad de HBP înainte de a împlini 60 de ani, iar până la 90%, vor fi afectaţi până la vârsta de 80 de ani. HBP nu cauzează cancerul de prostata, dar ambele afecţiuni pot exista împreună.

mai departe
Last modify:  09.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici