Artrita septică

Alte denumiri cunoscute: Artrită infecţioasă

Ce este artrita septică?

Denumită şi artrită infecţioasă, artrita septică este cauzată, de regulă, de o infecţie bacteriană, dar uneori poate fi cauzată de o infecţie fungică sau virală. Infecţia se poate răspândi la articulaţie din altă parte a organismului, sau poate fi introdusă în articulaţie în timpul unei intervenţii chirurgicale. Această boală are, de obicei, formă acută, cauzând foarte rapid dureri articulare severe, inflamaţie şi tumefiere, roşeaţă, şi, în unele cazuri, febră şi frisoane; cu toate acestea, ea se poate croniciza. Artrita septică poate afecta orice articulaţie, dar este cel mai frecvent localizată în genunchi, şold, umăr şi încheietura mâinii, cotului, degetelor şi articulaţiilor. De obicei, va fi afectată doar o articulaţie, dar, în unele cazuri, pot fi afectate mai multe. Această boală trebuie să fie diagnosticată şi tratată rapid, altfel ea poate distruge articulaţiile într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Artrita septică apare cel mai frecvent la persoanele care au avut leziuni traumatice recente ale unei articulaţii, la cei care au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale curative sau de protezare pe articulaţii şi/sau la persoanele care au o infecţie în sânge (bacteriemie sau septicemie). Microorganismele se pot răspândi dintr-un anumit loc din organism, în care există o infecţie, pătrunzând în fluxul sanguin care le transportă în interiorul articulaţiei. Factorii suplimentari de risc pentru artrita septică includ vârsta (mai mult de 80 de ani), diabetul, un sistem imunitar slăbit, şi/sau o altă afecţiune care atinge articulaţiile, cum ar fi guta sau artrita reumatoidă.

Forma acută a artritei septice este cauzată, de regulă, de bacterii precum stafilococi or streptococi.

Uneori, microorganismele care cauzează boala Lyme, HIV, hepatita B, oreionul sau rubeola, se pot relocaliza în articulaţie, infectând-o. Artrita septică cronică este mai rară şi tinde să fie cauzată de microorganisme, cum ar fi Mycobacterium tuberculosis şi Candida albicans.

mai departe
Last modify:  10.10.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici