Osteoartrita (OA)

Alte denumiri cunoscute: OA; Boala degenerativă a articulaţiei; Osteoartroză

Ce este osteoartrita?

Osteoartrita este cea mai comuna forma de artrită, care afectează aproximativ 27 de milioane de persoane, doar în SUA. Denumită şi boala degenerativă a articulaţiilor, este asociată cu leziunile articulare şi cu procesul de îmbătrânire. Este o boală cronică ce cauzează deteriorarea cartilajului articular şi formarea de os nou (osteofite) la marginile articulaţiilor. Cartilajul şi lichidul sinovial au rolul de a oferi o interacţiune lină, cu frecare redusă, între capetele oaselor. Atunci când cartilajul îşi pierde elasticitatea şi se uzează, mişcarea în articulaţie devine mai puţin lină. În cele din urmă, cartilajul se poate eroda complet, iar capetele opuse ale oaselor se freacă unul de altul în timpul mişcării. Acest lucru duce la apariţia durerilor, care pot fi intermitente sau cronice, se instalează rigiditatea articulaţiei dimineaţa şi după odihnă, în lichidul sinovial rămas apar bucăţi mici de os şi fragmente de cartilaj, şi se înregistrează o pierdere a mobilităţii articulaţiei.

Osteoartrita afectează atât bărbaţii, cât şi femeile, deşi boala este mai frecventă la bărbaţii care nu au împlinit 45 ani, iar la femei după această vârstă. De asemenea, această afecţiune este frecventă la sportivii care au avut mai multe leziuni ale articulaţiilor, în timp. Cauza principală a osteoartritei este mecanică (de exemplu, leziuni cauzate de alergare sau de excesul de greutate) dar, în cazuri rare, ea poate fi şi de natură metabolică, genetică sau chimică. Obezitatea, slăbiciune musculară, precum şi alte boli, cum ar fi artrita reumatoidă, artrita septică, guta, boala Paget şi hemocromatoza, pot creşte riscul de apariţie a osteoartritei şi pot exacerba simptomele asociate cu acesta. Articulaţiile afectate cel mai adesea de OA sunt cele ale şoldurilor, genunchilor, mâinii şi coloanei vertebrale.

 

mai departe
Last modify:  10.10.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici