Cancerul de colon
Cunoscut şi sub denumirea de "Cancer colorectal"


Generalităţi

Ce este cancerul de colon?

Colonul uman are lungimea de 1,5 m şi reprezintă cea mai mare parte a intestinului mare. De-a lungul traseului pe care alimentele îl străbat prin organism (canalul alimentar), colonul se găseşte între intestinului subţire şi rect. Colonul este responsabil pentru absorbţia apei, a vitaminelor şi mineralelor din conţinutul intestinelor, şi pentru conservarea acestora. De asemenea, el asigură amestecarea conţinutului intestinelor, formarea fecalelor şi eliminarea din organism a materialelor nedigerate.

Colon rect and rest
 
Colonul, rectul si organele adiacente, inclusiv stomacul si anusul

Cancerele de colon şi cele rectale sunt uneori denumite împreună cu termenul de „cancer colo-rectal”; în acest articol însă ele vor fi denumite cu termenul de „cancer de colon”. Împreună, aceste cancere sunt pe locul trei între cancerele înregistrate la adulţi, şi reprezintă a doua cauză majoră a deceselor datorate cancerului la femei şi bărbaţi. De căutat statistici de la noi.

În colon, există glande care produc un mucus ce are rol de lubrifiere a căptuşelii colonului şi rectului. Aproape 95% dintre cancerele colorectale sunt adenocarcinoame; ele debutează în  celulele care formează aceste glande. Majoritatea cancerelor de colon debutează cu formarea de polipi benigni, de formă digitală, care se prelungesc în cavitatea intestinală. Aceşti polipi sunt destul de frecvent întâlniţi la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, iar majoritatea rămân benigni. Unii polipi însă, pot deveni canceroşi, şi au abilitatea de a invada ţesutul colonului şi de a se împrăştia către alte tone ale organismului (metastazează) tumorile pe care aceşti polipi le formează pot produce blocarea intestinelor, împiedicând eliminarea fecalelor.Colon rect and rest

Riscul de apariţie

Cauza exactă a cancerului de colon şi a acelui rectal nu este cunoscută, dar se pare că riscul de apariţie este asociat cu factori genetici, dietari, şi de stilul de viaţă. Persoanele care au istoric familial de cancer de colon sau de polipi au un risc mai mare decât, de exemplu, cei care au colită ulcerativă (o formă a bolii intestinale inflamatorii) sau decât cei cu imunodeficienţă. O boală foarte rară, cu transmitere genetică, numită adenomatoză familială sau polipoză, cauzează apariţia polipilor la vârsta copilăriei, iar cea mai mare parte dintre persoanele afectate fac cancer dacă nu le este extirpat colonul. Riscul de instalare a cancerului creşte odată cu vârsta şi cu apariţia cancerului în alte zone ale organismului. Dietele bogate în grăsimi şi carne reprezintă un factor de risc, în special dacă persoana nu consumă fructe, legume şi fibre. Factorii legaţi de stilul de viaţă mai includ fumatul şi viaţa sedentară.

mai departe
Last modify:  08.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici