Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul colului uterin (cancer cervical) este cauzat de creşterea necontrolată a celulelor în interiorul colului uterin (cervix). Cervixul este partea de jos, îngustă, a uterului femeii. De formă conică, el face legătura între uter şi vagin şi reprezintă poarta canalului fetal (prin care se naşte fătul).

Cancerul colului uterin însumează 44% din totalul neoplaziilor genitale feminine, fapt ce justifică eforturile depuse pe plan naţional şi internaţional pentru studierea acestei maladii.

În România, apar anual aproximativ 2800 de noi cazuri, 1500-1600 decese, şi peste 15000 de paciente înregistrate cu cancer de col uterin. Conform statisticilor disponibile (2008) incidenţa cancerului de col în Romania ultimilor ani a fost cuprinsă între 21,29 o/oooo (1990) şi 24,74 o/oooo (1996), ceea ce situează România pe locul doi în Europa. În acelasi timp, România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea datorată cancerului de col.

Cancerul cervical invaziv a fost o boală foarte răspândită. Odată cu introducerea testului Papanicolau (PAP), care este un test de screening efectuat pe un frotiu cu secreţii vaginale, şi care permite detectarea modificărilor precanceroase şi canceroase la nivelul cervixului, incidenţa acestei boli a scăzut cu peste 70%. Totuşi, în rândurile unor anumite categorii sociale şi în ţările subdezvoltate, în care accesul la servicii medicale şi la programe de screening este limitat, cancerul cervical reprezintă încă o mare problemă.  Cancerul ce col uterin continuă să fie al doilea cancer ca frecvenţă în rândul femeilor, la nivel mondial (după cancerul de sân) şi este responsabil pentru aproximativ 300.000 de decese, în fiecare an.

Cancerul de col uterin debutează lent. Modificările timpurii, precanceroase, fac ca celulele din ţesutul care căptuşeşte colul uterin la exterior şi interior, să aibă un aspect diferit de cele normale. Aceste modificări, atunci când sunt observate pe un frotiu Papanicolau, sunt denumite „celule atipice”. Celulele atipice nu sunt specifice pentru un anumit tip de stare precanceroasă, şi aspectul lor se poate datora şi unei reacţii la o infecţie sau la o iritare a căptuşelii colului uterin. Dacă sunt precanceroase, celulele atipice pot căpăta, în timp, un aspect anormal mult mai marcat şi, dacă sunt lăsate netratate, sunt susceptibile să evolueze într-un cancer. Pe frotiurile Papanicolau (PAP), aceste modificări celulare anormale intermediare, sunt denumite „leziuni intraepiteliale scuamoase cu grad înalt sau scăzut. Dacă aceste celule devin canceroase, ele sunt limitate, iniţial, la ţesutul de suprafaţă (in situ). Dacă nu sunt tratate, celulele canceroase pot deveni invazive, crescând în ţesutul adiacent al colului uterin şi au potenţialul de a se împrăştia (diseminare) către alte zone ale organismului.

Aproximativ 80-90% dintre cancerele de col uterin sunt carcinoame cu celule scuamoase, care apar în celulele scuamoase plate care acoperă exteriorul colului uterin. Cea mai mare parte dintre celelalte cazuri sunt adenocarcinoame ce se dezvoltă din glandele secretoare de mucus ce se găsesc în tona deschiderii colului (endocervix). Într-un număr mic de cazuri cancer cervical este o combinaţie a celor două tipuri descrise mai sus.

Dacă este depistat de timpuriu, cancerul de col uterin este, de regulă, uşor de tratat. Dacă nu se intervine cu tratament, al tip acest tip de cancer este întotdeauna fatal. Dacă i se dă timp, cancerul de col uterin se poate răspândi (metastazează) în întreg uterul, la vezica urinară, la rect şi în peretele abdominal. În final, acest cancer poate ajunge la nodulii limfatici pelvieni şi apoi metastazează, invadând toate organele interne.

mai departe
Last modify:  29.10.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici