Generalităţi

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este o boală autoimună caracterizată printr-un răspuns imun inadecvat la proteinele alimentare ce se găsesc în grâu, secară şi orz (gluten şi gliadină). Acest răspuns duce la inflamarea intestinului subţire şi la deteriorarea şi distrugerea vilozităţilor care căptuşesc peretele intestinal. Aceste vilozităţi sunt mici pliuri care măresc suprafaţa intestinului pentru a permite nutrienţilor, vitaminelor, mineralelor, lichidelor şi electroliţilor să fie absorbite în organism. Atunci când vilozităţile sunt distruse, organismul pierde din capacitatea de a absorbi nutrienţii din alimente, şi încep să apară simptomele asociate cu malnutriţia şi malabsorbţia.

Distrugerile şi inflamaţia ce apar în boala celiacă sunt  asociate cu activitatea auto-anticorpilor. Atunci când organismul este expus la proteinele gluten şi ​​gliadină, produce anticorpi care recunosc şi acţionează nu doar împotriva proteinelor din cereale, dar şi împotriva elementelor constitutive ale vilozităţilor intestinale. Atâta timp cât pacientul continuă să fie expuse la aceste proteinele, organismul său va continua să producă aceşti auto-anticorpi.

Boala celiaca este prezentă în întreaga lume, dar are ce mai mare răspândire în rândurile populaţiei de origine europeană. Ea poate afecta pe oricine, la orice vârstă, şi este mai frecventă la femei. Este considerată a fi o afecţiune moştenită, care este declanşata de către un eveniment de mediu, emoţional sau fizic - deşi mecanismul exact nu este pe deplin înţeles. Potrivit statisticilor existente, aproximativ 5-15% dintre rudele apropiate ale unui pacient cu boală celiacă va avea, de asemenea, această boală.

Dintre simptomele bolii celiace, enumerăm:

 • durere abdominală şi distensie;
 • anemie;
 • tendinţă de sângerare;
 • scaune cu sânge;
 • durere osoasă şi articulară;
 • modificări ale stării smalţului dentar;
 • diaree;
 • oboseală;
 • scaune grăsoase, cu miros fetid;
 • ulcere orale;
 • slăbiciune;
 • pierdere în greutate.

Unele dintre aceste simptome se înregistrează şi în alte afecţiuni, inclusiv în alergiile alimentare.

Copiii cu boală celiacă pot avea creştere şi dezvoltare întârziate, şi un debutul târziu a pubertăţii. Adulţii cu boală celiacă pot fi infertili. Mulţi dintre pacienţii cu boală celiacă au dermatită herpetiformă, o boală care provoacă apariţia de vezicule pruriginoase pe piele. Există, de asemenea, un risc crescut de instalarea a osteoporozei şi de apariţie a limfomului intestinal, o formă de cancer.

Se estimează că 1 din 133 de persoane din SUA au boala celiacă, dar numai aproximativ 3% dintre acestea au fost diagnosticate. În parte, aceasta se datorează faptului că simptomele pot varia foarte mult de la o persoană la alta. Potrivit statisticilor actuale, doar aproximativ 10% dintre cei cu boală celiacă prezintă simptomele tipice de malabsorbţie. Aproximativ 40% dintre ei vor avea simptome slab-tipice iar 33% nu vor avea niciuna dintre simptomele asociate. Manifestările de boală celiacă au tendinţa de a varia odată cu vârsta şi cu stadiul de dezvoltare. Având în vedere că aceleaşi simptome sunt prezente într-o varietate de alte afecţiuni, diagnosticul de boală celiacă poate fi ratat sau întârziat – uneori chiar cu mulţi ani.

mai departe
Last modify:  04.12.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici