Insuficienţa cardiacă congestivă


Generalităţi

Insuficienţa cardiacă congestivă (ICC) denumită, de asemenea, şi insuficienţă cardiacă, apare atunci când inima nu mai poate pompa sânge în mod eficient, astfel încât sângele rămâne în organism - în special în ficat, plămâni, mâini şi picioare.

Inima are două părţi și patru camere. Partea dreaptă a inimii primeşte sângele sarac în oxigen, sânge care se ăntoarce la inimă după ce a circulat prin organism, şi îl trimite la plămâni. Partea stângă a inimii primeşte de la plămâni sânge bogat în oxigen şi îl pompează înapoi în întreg organismul.

Diagrama inimii
 
Diagrama inimii

Dacă sângele rămâne în partea dreaptă a inimii (care reîntoarce sângele din organism), simptomele încep de obicei cu umflarea picioarelor şi a gleznelor, care se accentuează atunci când persoana stă în picioare, şi diminuează când stă aşezată. Dacă sângele rămâne în partea stângă a inimii (cea care reîntoarce sângele din plămâni), aceasta poate provoca dificultăţi de respiraţie şi tuse, mai ales în timpul exerciţiilor fizice, cum ar fi mersul pe jos, pe scări, sau atunci când persoana stă culcată la orizontală. Multe persoane cu insuficienţă cardiacă au simptome care sunt specifice pentru afectarea bilaterală a inimii (dreapta şi stânga).

În plus, pe lângă umflare (edem) şi dificultăţi de respiraţie, simptomele pot include palpitaţii ale inimii sau puls rapid, slăbiciune şi oboseală, intoleranţă la efort, tuse sau respiraţie şuierătoare, creştere bruscă în greutate şi pierderea poftei de mâncare sau apariţia greţii.

ICC este o afecţiune gravă, progresivă, care este de obicei cronică, şi care poate pune viaţa în pericol. Ea poate afecta părţile dreaptă, stânga, sau ambele părţi ale inimii, şi conduce la transportul către organele interne a unor cantităţi reduse de oxigen şi substanţe nutritive, acestea putând şi afectate şi îşi pot chiar pierde funcţiile.

Deşi ICC se datorează incapacităţi inimii de a pompa sânge în mod adecvat şi suficient, pot exista mai multe cauze diferite. Cel mai adesea, ICC apare deoarece inima a fost afectată, fie de tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială), de atacuri de cord anterioare, sau de deteriorarea directă a muşchiului inimii (denumită cardiomiopatie). ICC poate apărea, de asemenea, atunci când există afectări ale valvelor inimii, sau când pericardul (membrana care înconjoară inima) a fost lezat. În cazuri rare, ICC apare atunci când inima este forţată să bată mult mai puternic decât în ​​mod normal, cum ar fi în cazul hipertiroidismului sever, şi nu poate face faţă cu cererea de oxigen a organismului. Riscul este crescut pentru cei care sunt supraponderali, au diabet zaharat, fumează sau care abuzează de alcool sau cocaină.

ICC este comună la persoanele vârstnice, deoarece performanţa inimii diminuează odată cu vârsta. Statisticile estimează că aproximativ 5,8 milioane de persoane, numai din SUA, au insuficienţă cardiacă. La persoanele de peste 65 de ani, ICC este cea mai frecventă cauză de spitalizare.

mai departe
Last modify:  04.12.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici