Generalităţi

Cancerele de sân sunt tumori maligne ce provin din creşterea necontrolată a celulelor în interiorul sânului. Cancerul de sân apare, în primul rând, în conductele de transport al laptelui matern către mamelon, în timpul lactaţiei (alăptării), iar în al doilea rând, în lobuli - glandele care produc lapte, şi sunt distincte de orice alt cancer care se poate generaliza la nivelul sânilor din alte părţi ale organismului.

Fiecare cancer de sân are propriile sale caracteristici. Unele au evoluţie lentă, în timp ce altele pot fi agresiv. Unele sunt sensibile la hormonii estrogen şi progesteron, iar altele pot să-şi supra-exprime proteinele​​. Caracteristicile cancerului influenţează atât alegerile de tratament, cât şi potenţialul de reapariţie a acestuia.

În România, conform datelor statistice disponibile la această oră, incidenţa bruta estimată pentru anul 2002 a fost de 64 de cazuri noi la 100.000 de femei, aceasta reprezentând 7.273 de cazuri noi de cancer al sânului. Numărul estimat al deceselor prin cancer al sânului pentru anul 2002 a fost de 2.982 de cazuri, reprezentând o mortalitate bruta de 26,2 la 100.000 de femei. Bărbaţii pot face, de asemenea, cancer de sân, dar incidenţa este mult mia mică, prin comparaţie cu femeile.

Acest articol se va concentra asupra cancerului de sân la femei. Se recomandă ca bărbaţii care au fost diagnosticaţi cu cancer de sân să discute cu medicul lor pentru a obţine informaţii specifice.

Cancerul de sân se poate apărea la orice vârstă, dar riscul creşte pe măsură ce femeile îmbătrânesc. În timp ce 5% până la 10% dintre cazurile de cancer de sân sunt legate de un defect moştenit al uneia dintre cele două gene ale cancerului de sân (BRCA-1 sau BRCA-2), majoritatea cancerelor de sân apar din motive pe care nu le înţelegem încă. Ca regulă generală, din categoria celor cu risc crescut de face cancer de sân fac parte femeile:

  • ale căror rude apropiate au avut boala;
  • femeile care au avut un cancer de sân anterior la celălalt sân;
  • femeile care nu au avut copii, şi
  • femeile care au avut primul lor copil după 30 de ani.

Un stil de viaţă sănătos, care include exerciţii fizice regulate, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi evitarea consumului de alcool, pot ajuta la minimizarea riscului de a face cancer de sân. Sunt în desfăşurare studiile de cercetare pentru identificarea factorilor care sunt asociaţi cu riscul crescut sau scăzut de apariţie a bolii, dar nu pot fi definite anumite acţiuni care vor determina apariţia sau de prevenţia cancerului de sân. Cei mai importanţi factori de risc pentru cancerul la sân sunt antecedente familiale (moştenire genetică), precum şi expunerea la acţiunea hormonului estrogen. Femeile trebuie să se consulte cu medicul lor, pentru a determina factorii de risc personali şi modul în care pot aborda cel mai bine aceşti factori de risc. De exemplu, o femeie poate alege să evite utilizarea pe termen lung a terapiei de substituţie hormonală (TSH).

Femeile care sunt la risc ridicat de a face cancer la sân ar putea să ia medicamentul tamoxifen, pentru a-şi reduce riscul. Cu toate acestea, tamoxifenul poate creşte riscul de apariţie a cheagurilor de sânge, poate cauza cancer endometrial (uterin), şi chiar boli cardiovasculare, astfel încât decizia de a lua acest medicament trebuie să fie atent gândită. Medicul vă poate ajuta să evaluaţi corect  riscurile şi beneficiile unui astfel de tratament.

Pentru acele femei care au mutaţia genei (BRCA-1 și BRCA-2) frecvent asociată cu cancerul de sân, mastectomia profilactică este o opţiune. Femeile care aleg această opţiune preferă să le fie extirpaţi ambii sâni înainte de a apărea cancerul, mai degrabă decât să fie expuse riscului de a face cancer mai târziu în viaţă. Studiile au arătat că astfel de intervenţii chirurgicale pot reduce riscul de apariţie cancerului de sân cu aproximativ 90%. Alte femei aleg să li se facă mastectomia profilactică a sânului sănătos, după ce celălalt sân este afectat de cancer. Medicul va consilia femeile care au în vedere mastectomia profilactică.

Cancerul de sân poate fi categorisit în trei stadii, care reflectă măsura în care cancerul s-a răspândit în organism, după cum urmează:

  • stadiul precoce al cancerului de sân - în care acesta este limitat în locaţia originală, este cunoscut sub numele de cancer neinvaziv. În cazul în care cancerul este limitat la conducte, acesta este denumit carcinom ductal in situ (DCIS), iar în cazul în care se limitează la lobuli, este denumit carcinom lobular in situ (LCIS). În acest stadiu, la palparea sânului, cancerul nu poate fi simţit ca un nodul, dar DCIS poate fi uneori detectat prin mamografie;
  • stadiul invaziv al cancerului la sân - se caracterizează printr-o răspândire a cancerului dincolo de ducte sau lobuli, şi în zonele limitrofe ale ţesutului mamar. În acest stadiu, cancerul poate fi detectat de către femeie - prin auto-palparea sânului, printr-un examen clinic mamar efectuat de către un cadru medical, sau prin mamografie;
  • stadiul metastatic al cancerului de sân - cancerul s-a raspândit (a metastazat) la alte zone ale corpului, inclusiv la ganglionii limfatici din apropiere. În acest stadiu, tratamentul necesită un efort combinat al mai multor specialişti, inclusiv chirurgi, oncologi şi radiologi.

mai departe
Last modify:  04.12.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici