Generalităţi

Ce sunt tulburările hemoragice?

Reprezintă tendinţa, moştenită sau dobândită, de a sângera excesiv. În mod normal, sângele rămâne în sistemul circulator, în interiorul vaselor de sânge. Cu toate acestea, atunci când o venă sau o arteră este rănită, prin leziunea respectivă organismul va începe să piardă sânge, fie către exteriorul organismului, fie în interiorul acestuia. Organismul opreşte pierderea de sânge printr-un proces complex de coagulare, denumit „hemostază”. În timpul hemostazei, vasul de sânge rănit se contractă pentru a reduce fluxul de sânge, trombocitele se lipesc pe locul în care s-a produs rana, se adună în grup şi formează un „dop” de trombocite, declanşând astfel un proces de formare a cheagului, denumit „cascada de coagulare”.

După iniţierea cascadei de coagulare, factorii de coagulare sunt activaţi unul după celălalt, într-un proces secvenţial. Atunci când cascada de coagulare se apropie de finalizare, fibrinogenul solubil (fibrinogenul dizolvat în lichid) se transformă în fire de fibrină insolubile. Aceste fire creează o ţesătură care formează o plasă de fibrina, care apoi se stabilizează la locul leziunii. Ţesătura aceasta de fibrină aderă pe locul leziunii împreună cu fragmente agregate de celule numite trombocite, pentru a forma un cheag de sânge stabil.

Această barieră opreşte pierderea de sânge şi rămâne stabilă până ce zona în care se află rana se vindecă. Hemostaza este un proces dinamic, în care, imediat după formarea cheagului, sunt activaţi anumiţi factori de coagulare, care au rolul de a încetini procesul de coagulare. Aceşti factori încep să dizolve cheagul de sânge, printr-un proces denumit fibrinoliză, astfel încât cheagul să fie eliminat atunci locul lezat este vindecat. La persoanele normale, sănătoase, păstrarea acestui echilibru între formarea cheagurilor şi dizolvarea lor permite ca sângerarea să nu devină excesivă şi cheagurile să fie eliminate de îndată ce prezenţa lor nu mai este necesară.

Tulburări hemoragice apar atunci când ceva este în neregulă cu procesul de coagulare. Dacă o componentă a acestui proces lipseşte, este deficitară sau disfuncţională, pot apărea sângerări excesive. Sângerările pot fi severe - cu episoade hemoragice care încep în copilăria timpurie, sau uşoare - care implică sângerare pentru o perioadă mai lungă de timp, în urma unor intervenţii chirurgicale, proceduri stomatologice sau traumatisme. Tulburările de coagulare pot cauza simptome care variază de la sângerări nazale, sângerarea gingiilor, vânătăi, cicluri menstruale foarte abundente şi dificile, sânge în scaun şi/sau urină, şi chiar simptoame de tip artritic (datorate sângerării în interiorul articulaţiilor), şi până la pierderea vederii şi la instalarea anemiei cronice.

Anomaliile pot implica: structura vaselor de sânge, producerea sau funcţionarea unuia sau mai multor factorii de coagulare, apariţia anticorpilor împotriva unuia sau mai multor factori, producţia sau funcţionarea trombocitelor, şi/sau integritatea şi stabilitatea cheagului de sânge. Tulburări hemoragice moştenite sunt rare, şi sunt cauzate de o deficienţă sau disfuncţie a unui singur factor de coagulare sau a unei componente de coagulare.

Cele mai frecvente tulburări moştenite sunt hemofilia de tip A (deficit de factor VIII) şi boala von Willebrand (factorul von Willebrand este o proteină care ajuta trombocitele să adere la locul rănii).

Tulburările hemoragice dobândite sunt variate, şi apar mai frecvent decât cele moştenite. Cele mai comune includ deficienţe multiple de factor, cauzate de boala de ficat sau de deficitul de vitamina K (deoarece mai mulţi dintre factorii de coagulare sunt produşi în ficat, iar câţiva dintre aceştia sunt dependenţi de vitamina K), şi de către inhibitorii de factor VIII (în special de către inhibitorul factorului VIII, care este un anticorp împotriva acestui factor).

mai departe
Last modify:  09.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici