Agenţi ai bioterorismului
Alte denumiri cunoscute: Armele războiului biologic


Generalităţi

Ce sunt agenţii bioterorismului?

Sunt materiale, cum ar fi bacterii, virusuri, fungi sau toxinele, care sunt în mod deliberat folosite pentru a îmbolnăvi şi a ucide. Ele pot fi folosite de către terorişti, pe de o parte pentru impactul lor psihologic asupra publicului, şi pe de altă parte, deoarece ele pot fi mortale, sunt uşor de a distribui şi sunt dificil de detectat. Agenţi bioterorismului au fost utilizaţi în războaie, de mii de ani, şi au variat de la înmuierea vârfului săgeţii în otravă şi otrăvirea alimentelor şi apei, până la răspândirea, mod deliberat, de infecţii mortale. Agenţii bioterorismului pot fi purtaţi în produsele alimentare, dispersaţi în aer sau în apa potabilă, sau pot fi introduse în producţia fermelor de legume, cereale şi animale, sau chiar trimise prin plicuri poştale, cum s-a procedat în 2001.

Majoritatea agenţilor potenţiali ai bioterorismului sunt substanţe naturale sau microorganisme care provoacă în, mod normal, un număr mic de decese în fiecare an şi/sau în timpul epidemiilor periodice. Ele intră în organism în primul rând prin inhalare, ingerare, sau prin leziunile de pe piele, sau prin contact cu membranele mucoase ale ochilor şi nasului. Aceşti agenţi pot fi modificaţi de către cei care doresc să îi folosească ca pe o armă, pot fi concentraţi pentru a-i face mai uşor pentru a dispersa (de exemplu, sub formă de aerosoli), li se poate mări capacitatea de a infecta şi/sau de a deveni mai rezistenţi la tratament. Unii agenţi provocă infecţii care pot fi transmise cu uşurinţă de la o persoana la alta, astfel încât ele trebuie eliminate urgent pentru a nu provoca epidemii, în timp ce altele, cum ar fi antraxul, afectează de obicei doar persoanele expuse în mod direct, dar care pot fi mortale fără un tratament prompt.

Centrele naţionale pentru controlul şi prevenirea bolilor clasifică agenţii bioterorismului în funcţie de riscul pe care aceştia îl reprezintă pentru public. Cei care prezintă cel mai mare risc, deoarece pot fi uşor diseminaţi şi ar putea duce la o mortalitate ridicată, sunt clasificaţi în categoria A. Agenţii biologici care prezintă un risc moderat pentru public fac parte din categoria B, ei putând fi răspândiţi cu oarecare uşurinţă, şi pot provoca un grad moderat de boală, dar ratele de deces din cauza acestor boli sunt, de obicei, reduse. Categoria agenţilor patogeni C includ elemente emergente, care necesită supravegherea lor, deoarece acestea pot fi manipulaţi şi folosiţi ca o armă, sunt uş de procurat şi au potenţialul de a face foarte multe victime.

În tabelul de mai jos, dăm exemple de categorii de agenţi.

Categoria

Boala

Agentul

Tipul agentului

A

Antrax

Bacillus anthracis

Bacterie

A

Botulism

Clostridium botulinum toxin

Bacterial toxin

A

Ciuma pneumonică

Yersinia pestis

Bacterie

A

Variolă

Variola major

Virus

A

Tularemia

Francisella tularensis

Bacterie

A

Febră hemoragică virală

Arenaviruses (Lassa, Machupo) Bunyaviruses (Congo-Crimean, Rift Valley) Filoviruses (Ebola, Marburg)

Viruşi

B

Bruceloză

Brucella species

Bacterie

B

Febra-Q

Coxiella burnetii

Bacterie

B

Psitacoză

Chlamydia psittaci

Bacterie

B

Tifos

Rickettsia prowazekii

Bacterie

B

Agenţi infecţioşi alimentari

Salmonella, Shigella Escherichia coli 0157:H7

Bacterie

B

Glanders

Burkholderia mallei

Bacterie

B

Melioidoză

Burkholderia pseudomallei

Bacterie

B

Agenţi infecţioşi în apă

Cryptosporidium parvum, Vibrio cholerae

Bacterie, parazit

B

Toxina ricinică

Derivată din planta Ricinus communis

Toxină din fasolea castorului

B

Encefalită virală

Encefalita cabalină de Est, Encefalita cabalină de Vest, Encefalita cabalină de Venezuela

Viruşi


Pe lângă agenţii biologici, pentru scopuri teroriste mai pot fi utilizaţi şi agenţi chimici sau radioactive. Agenţii chimici sunt clasificaţi în funcţie de ţinta lor - pe piele, în plămâni, în tractul gastro-intestinal şi în sistemul nervos. Singura utilizare cunoscută a agenţi chimici de către un grup terorist a avut loc în 1994 şi 1995, atunci când un membru al cultului Aum Shinrikyo a lansat gaz sarin paralizant în aer în Matsumoto și Tokyo, Japonia, acţiune ce a rezultat în 19 morţi şi mii de oameni care au necesită spitalizare sau tratament ambulatoriu.

Agenţilor radioactivi sunt incolori, inodori şi invizibile cu ochiul liber. Contaminarea alimentelor, a apei sau a obiectelor poate incapacita sau ucide oameni şi animale, şi sunt dificil de identificat. Simptomele expunerii la radiaţii pot include greaţă, vărsături, diaree şi, în funcţie de gradul de expunere, sângerarea gingiilor, sângerări nazale, echimoze şi pierderea părului. Expunerea la agenţi radioactivi poate fi prin ingestie, inhalare sau contaminarea unei răni deschise. Un exemplu de agent radioactiv este poloniul 210 care, în 2006, a fost cauza decesului dizidentului rus, Alexander Litvinenko.

mai departe
Last modify:  09.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici