Ce este artrita?

Artrita este inflamaţia uneia sau mai multor articulaţii. Simptomele artritei includ durerea, umflarea, rigidizarea şi înroşirea articulaţiilor. Există peste 100 de tipuri de artrită. Această boală poate fi declanşată de un traumatism (cum ar fi o fractură), de o infecţie (virală, bacterială sau fungică). Mai poate fi provocată de uzarea progresivă a articulaţiei, sau poate fi rezultatul unei afecţiuni autoimune. Un pacient poate avea una sau mai multe forme de artrită.

Artrita afectează ambele sexe şi toate rasele. Cele mai frecvente tipuri de artrită sunt întâlnite la adulţi, dar această boală poate apărea la orice vârstă şi poate afecta orice articulaţie a corpului.

Printre tipurile specifice de artrită, enumerăm:

Osteoartrita – asociată cu procesul de îmbătrânire, asociată cu uzarea articulaţiilor şi cu accidentele articulare; este cea mai frecventă formă de artrită şi afectează aproximativ 27 de milioane de persoane, dar în SUA.

Artrita reumatoidă – o boală autoimună care afectează populaţii foarte mari, la nivel mondial. Femeile sunt afectate de 2-3 ori mai mult decât bărbaţii.

Artrita reumatoidă juvenilă – artrită de cauză autoimună ce apare la copii sub vârsta de 16 ani; poate afecta una sau mai multe articulaţii. Poate, de asemenea, să afecteze organele interne şi poate cauza inflamaţia ochilor.

Guta – afectează peste 500 de mii de români, cel mai mulţi fiind bărbaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani; este o afecţiune asociată cu excesul de acid uric care se depozitează, sub formă de cristale aciforme, în articulaţiile afectate, mai ales în cea a degetului mare de la picior.

Artrita septică – cauzată de o infecţie a articulaţiei; poate evolua cu distrugeri masive ale articulaţiei, într-un interval scurt de timp.

Spondilita anchilozantă – o formă de artrită care afectează, în special, coloana vertebrală.

Artrita reactivă – formă de artrită care afectează articulaţiile, ochii, uretra şi, uneori, pielea şi membranele mucoase; poartă acest nume deoarece ea apare, de regulă, ca reacţie la prezenţa unei infecţii, undeva, în organism.

Testele de laborator pot fi utile atât pentru identificarea şi diagnosticarea acestor forme de artrită, cât şi pentru eliminarea altor afecţiuni care pot provoca simptome similare.


Last modify:  10.10.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici