Antrax
Alte denumiri cunoscute: Infecţie cu bacilul antrax; Antrax cutanat; Antrax pulmonar


Generalităţi

Ce este Antraxul?

Antraxul este o infecţie cauzată de o bacterie numită Bacillus anthracis. Infecţia poate avea trei forme, în funcţie de partea afectată a organismului: cutanată (pe piele), prin inhalare, şi gastro-intestinală. Bacillus anthracis este un microorganism care trăieşte în sol, sub formă de spor. Este foarte rezistent şi poate sta în stare latentă, dar viu, timp de foarte mulţi ani. Bacteria infectează, în primul rând, animalele sălbatice şi domestice care pasc, cum ar fi cervidele (denumite cu termenul gheneral de căprioare), ovinele şi caprinele. Oamenii pot fi apoi infectaţi prin atingerea animalelor, a părului acestora, sau prin consumul cărnii şi altor produse provenite de la aceste animale.

Cazurile de infecţie cu antrax pe cale naturală sunt extrem de rare, iar dintre cele înregistrate în intervalul 1055-1999, peste jumătate au fost de tip cutanat.

Antraxul a intrat brusc în atenţia publicului în anul 2001, când mai multe persoane au fost expuse la sporii de antrax din scrisori trimise prin poşta SUA. De atunci, au fost puse în aplicare proceduri pentru a monitoriza sute de centre de distribuţie a centrelor poştale-cheie, în efortul de a depista agenţii utilizaţi în bio-terorism, cum ar fi antraxul, pentru a proteja clienţii poştei şi angajaţii acestei instituţii.

Un alt caz mult mediatizat care a implică antraxul a avut loc în anul 2006, când un cetăţean din New York a fost expus infectării în timp ce confecţiona tobe tradiţionale africane din piele de capră importată.

Cazurile de infectare din 2001sutn considerate ca acte teroriste intenţionate şi au ridicat îngrijorări cu privire la utilizarea antraxului ca armă. Multe ţări au investigat şi experimentat folosire antraxului ca armă biologică. Antraxul nu este transmis de la om la om, dar reprezintă o armă potenţială foarte eficace, deoarece cauzează infecţii mortale, deoarece sporii de B. anthracis sunt suficient de rezistenţi pentru a supravieţui diseminării prin diferite procedee. Aceste caracteristici fac din antrax o armă potenţială în mâinile teroriştilor.

mai departe
Last modify:  09.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici