Atacul de cord şi Sindromul coronar acut
Cunoscut şi ca: Infarct miocardic acut; IMA; infarct miocardic; IM


Generalităţi

Inima este un organ muscular, care pompează sângele în întreg organismul, prin intermediul unui sistem de vene şi artere. Sângele circulă prin plămâni, de unde ia oxigenul prin intermediul venelor pulmonare, către inimă, de unde este pompat în întreg organismul, transportând oxigen la ţesuturi. Sângele se întoarce la inimă prin vene şi apoi se reia circuitul prin plămâni. Pentru a putea îndeplini această sarcină, inima are nevoie de cantităţi mari de oxigen, pe care le obţine din sânge.

Un infarct miocardic acut (IMA) - numit, de asemenea, un atac de cord - este cauzat de un blocaj în arterele inimii, care reduce sau întrerupe complet alimentarea cu sânge a unei părţi a inimii. Acest blocaj este de obicei cauzata de un cheag de sânge care rămâne blocat într-o arteră, apărând, de obicei, într-o zonă de îngroşare în interiorul peretelui unei artere, ceea ce restricţionează fluxul de sânge. Îngroşarea este, cel mai adesea, cauzată de o acumulare de placi de aterom, şi se numeşte ateroscleroză. Blocarea acută a fluxului de sânge, cauzată de cheaguri, în cazul în care persistă mai mult de o oră, poate provoca moartea celulelor musculare ale inimii (infarct), şi poate duce la cicatrizarea zonei afectate a inimii.

Pentru mai multe informaţii cu privire la semnele şi simptomele de avertizare, şi diferenţa dintre acestea la bărbaţi şi la femei, vizitaţi celelalte articolele de pe site. Dacă aveţi aceste simptome, sunaţi la 112. În cazul în care nu se acordă asistenţă medicală imediată, pot apărea leziuni ireversibile ale muşchiului inimii.

Sindrom coronarian acut” (SCA) este termenul folosit pentru a descrie semnele şi simptomele care apar datorită unui debit insuficient de sânge care ajunge la inimă. Simptomele pot include apariţia bruscă a durerii în piept, durere care, de multe ori, radiază în maxilar, braţ sau umăr; la persoanele care au angină pectorală, aceste simptome pot fi mai severe şi pot dura mai mult timp decât în mod normal. Unii pacienţi pot prezenta şi alte simptome, cum ar fi pulsul rapid, greaţă, vărsături, transpiraţie, dificultăţi de respiraţie cu debut brusc; în unele cazuri, aceste simptome pot să apară fără dureri de piept (în special la persoanele în vârstă şi la cei cu diabet zaharat). Aceste simptome pot fi, de asemenea, însoţite de modificarea tensiunii arteriale. La femei, simptomele sunt adesea mai puţin dramatice şi este mai probabil să fie greşit interpretate ca fiind cauzate de alte afecţiune, prin comparaţie cu bărbaţii. Dacă aveţi aceste simptome, sunaţi imediat la 112, deoarece dacă medicii nu intervin imediat, pot apărea leziuni ireversibile ale muşchiului inimii.

mai departe
Last modify:  08.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici