Anemia

Generalităţi

Anemia este o afecţiune care apare atunci când numărul de celule roşii din sânge (hematii) şi/sau cantitatea de hemoglobină ce se găseşte în celulele roşii din sânge scade sub normal. Celulele roşii şi hemoglobina conţinută de acestea sunt necesare pentru transportul şi livrarea oxigenului de la plămâni în tot restul organismului. Fără o cantitate suficientă de oxigen, multe ţesuturi şi organe din organism poate fi afectate negativ. Anemia poate fi uşoară, moderată sau severă, în funcţie de măsura în care numărul RBC şi/sau valorile hemoglobinei sunt scăzute. Aceasta este o afecţiune destul de comună, care afectează atât bărbaţii, cât şi femeile de toate vârstele, rasele, şi grupuri etnice. Cu toate acestea, anumite persoane sunt la un risc crescut de a face anemie. Acestea includ persoanele cu diete sărace în fier şi vitamine, cei cu boli cronice - cum ar fi bolile de rinichi, diabet, cancer, boli inflamatorii intestinale, un istoric familial de anemie moştenită, infecţii cronice cum ar fi tuberculoza sau HIV, precum şi cei care au avut pierderi de sânge semnificative datorită unor leziuni sau intervenţii chirurgicale.

În general, anemia are două cauze principale:

  • Producţia defectuoasă sau scăzută de eritrocite, datorată, de exemplu, deficitului de fier, deficienţei de vitamina B şi anemiei aplastice.
  • O rată redusă de supravieţuire şi un ritm accelerat al distrugerii celulelor roşii – ca în cazul anemiei hemolitice.

Există mai multe tipuri şi cauze diferite ale anemiei. Unele dintre cele mai comune tipuri sunt prezentate în tabelul de mai jos. Daţi clic pe link-uri, pentru a citi mai multe despre fiecare dintre ele.

Tipul de anemie

Descriere

Exemple de cauze

Deficienţa de fier

Lipsa de fier duce la scăderea cantităţii de hemoglobină; la rândul lor, nivelurile reduse de hemoglobină conduc la reducerea producţiei de celule roşii normale

Pierderi de sânge; dietă săracă că n fier; o absorbţie slabă a fierului

Anemia pernicioasă şi deficienţă de vitamina B

Lipsa de vitamine B nu permite celulelor roşii să crească şi să se dividă, aşa cum ar face-o în mod normal; conduce la o producţie redusă de celule roşii

Lipsa factorului intrinsec; dietă săracă în vitamine  B; absorbţie redusă a vitaminelor B

Anemia aplastică

Producţie redusă de celule în măduva osoasă, în general, celulele roşii fiind una dintre aceste celule

Terapia anti-cancer, expunerea la toxine, afecţiuni auto-imune, infecţii virale

Anemia hemolitică

Celulele roşii supravieţuiesc în fluxul sanguin mai puţin decât cele 120 de zile cât ar fi normal; aceasta duce la scăderea volumului general de celule roşii

Cauzele moştenite includ siclemia şi talasemia; alte cauze includ reacţia la transfuzie, boala auto-immună, anumite medicamente (penicilina)

Anemia bolii cronice

Afecţiuni cronice diverse pot cauza reducerea producţiei de celule roşii

Boala renală, diabetul, tuberculoza sau HIV

Anemia poate fi acută sau cronică. Anemia cronică se poate dezvolta lent, de-a lungul unei perioade de timp, în prezenţa unor boli cronice cum ar fi diabetul, boli cronice de rinichi, sau cancer. În aceste situaţii, anemia poate să nu fie evidentă, deoarece simptomele sunt mascate de boala de bază. Prezenţa anemiei în afecţiunile cronice, poate rămâne, de multe ori, nedetectată pentru o perioadă lungă de timp şi, uneori, pot fi descoperită doar în timpul testelor şi a examenelor efectuate pentru alte afecţiuni.

Anemia poate să apară, de asemenea, în unele episoade acute, cum ar fi anumite anemii hemolitice în care sunt distruse un număr semnificativ de hematii (celule roşii). Semnele şi simptomele pot deveni evidente foarte rapid, iar cauza poate fi identificată pe baza unei combinaţii de examene fizice, istoric medical şi teste.

Semne şi simptome

Deşi diferitele tipuri de anemii au cauze diferite, semnele şi simptomele pot fi foarte asemănătoare. Formele uşoare sau moderate de anemie pot provoca simptome puţine sau acestea pot chiar lipsi. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • o stare generală de oboseală şi slăbiciune
  • lipsa de energie

Alte semne şi simptome care se pot dezvolta pe măsură ce anemia devine mai severă sunt durerile de cap, ameţeala, senzaţie de frig sau amorţeală la nivelul mâinilor şi/sau picioarelor, ten palid, dificultăţi de respiraţie, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, şi dureri în piept.

Teste de laborator

Hemoleucograma completă (CBC)

Anemia poate fi detectată pentru prima oară atunci când se efectuează o hemogramă completă (CBC), în timpul unui examen medical general, sau ca parte a testelor pentru alte afecţiuni. Hemoleucograma completă este adesea comandată ca parte a examenului medical anual. Acesta este un test de rutină, prin care se determină numărul şi proporţia relativă a fiecăruia dintre diferitele tipuri de celule existente în fluxul sanguin. Acesta oferă medicului dumneavoastră informaţii despre mărimea, forma şi maturitatea relativă a celulelor sanguine prezente în sânge, la momentul testării.

Frotiu sanguin şi numărătoare diferenţiată

Dacă rezultatele CBC indică prezenţa anemiei, se recomandă efectuarea unui frotiu de sânge sau o numărătoare diferenţiată. Rezultatele acestor teste pot da indicii cu privire la cauza anemiei. Mai pot fi efectuate o serie de alte teste, pentru a ajuta la determinarea cauzei anemiei şi pentru a ghida tratamentul.

mai departe
Last modify:  09.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici