Alergii
Cunoscute şi cu denumirea de Hipersensibilităţi


Ce sunt alergiile?

Alergiile sunt hipersensibilităţi, reacţii exagerate ale sistemului imunitar faţă de substanţe care, la cele mai multe persoane, nu provoacă niciun fel de reacţii. Hipesensibilităţile sunt grupate în patru tipuri, de la I la IV. Această clasificare se bazează, într-o anumită măsură, pe acele părţi ale sistemului imunitar care sunt activate, şi pe intervalul de timp necesar pentru ca o reacţie să apară.

Cele două tipuri de hipersensibilităţi frecvent asociate cu termenul de "alergii", sunt

  • de tipul I - hipersensibilităţi imediate, în care antigenele (alergeni, substanţe străine), se combină cu anticorpii IgE-specifici (imunoglobulina E) şi provocă reacţii locale – uneori chiar şi sistemice - de obicei, în doar câteva minute de la expunere, şi
  • de tip IV - hipersensibilităţi întârziate, reacţii cauzate de faptul că antigenele interacţionează cu limfocitele T specific-sensibilizate, în loc să reacţioneze cu anticorpii.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, doar alergiile respiratorii afectează, al nivel global, peste 400 de milioane de oameni, şi doar în SUA mai mult de 50 de milioane de persoane au un anumit tip de alergie, iar numărul pare a fi în creştere. Cu toate că oricine poate dezvolta o alergie, cei mai expuşi sunt cei care au membri ai familiei afectaţi de alergie. O persoană care este "predispusă" poate, totuşi, să nu reacţioneze alergic la aceleaşi substanţe ca şi părinţii sau fraţii săi. Aceasta depinde de antigenele la care este expusă, şi de răspunsul sistemului său imunitar.

Hipersensibilităţile de tipul I afectează, în primul rând, sistemele respirator şi gastro-intestinal, precum şi pielea. Atunci când o persoană cu predispoziţie la alergii este expusă pentru prima dată la un alergen potenţial, nu va avea o reacţie majoră dar, în schimb, va începe să producă un anticorp specific IgE, devenind astfel "sensibilizată". Odată ce o persoană este sensibilizată, expunerile ulterioare la acelaşi alergen pot duce la reacţii severe.

Anticorpul IgE produs se leagă la celulele mastocite, care sunt celulele specializate din ţesuturi, şi la bazofilele din sânge. Această acţiune amorsează sistemul imunitar. În timpul expunerile ulterioare la alergeni, antigenul IgE specific-legat identifică intrusul, se leagă de acesta, şi declanşează eliberarea de substanţe chimice, inclusiv histamina, cauzând simptome alergice care încep să apară în gură, nas, sau pe piele, ori de câte ori în organism apare un alergen a introdus.

Hipersensibilităţile de tipul IV implică, de obicei, pielea şi sunt definite ca "întârziate" deoarece reacţia apare, de obicei, după aproximativ 48-72 de ore de la expunere. Aceste reacţii apar atunci când un antigen interacţionează cu limfocitele T specific-sensibilizate. Limfocitele elibereze substanţe inflamatoare şi toxice, care atrag alte celule albe din sânge către locul expunere, având ca rezultat lezionarea ţesuturilor. În această situaţie nu este necesară „amorsarea” sistemului imunitar, persoanele afectate putând face o reacţie alergică chiar la prima expunere la alergen. Un exemplu comun de acest tip de alergie este reacţia la atingerea iederei otrăvitoare.

Ce anume nu reprezintă o alergie?

Există şi alte reacţii care pot provoca reacţii de tip alergic, simptomele nefiind însă cauzate de o activare a sistemului imunitar. Acestea variază de la reacţii toxice care pot să afecteze orice persoană care este expusă suficient, cum ar fi intoxicaţiile alimentare cauzate de toxine bacteriene, sau afecţiunile genetice de tipul intoleranţei, cauzate de lipsa unei enzime - de exemplu, incapacitatea de a digera zahărul din lapte, ceea ce rezultă în intoleranţa la lactoză, precum şi sensibilitatea la substanţe cum ar fi glutenul (în boala celiacă). Simptomele pot fi, de asemenea, cauzate de medicamente, cum ar fi aspirina şi ampicilina, coloranţii alimentari, MSG (glutamatul monosodic - un aditiv alimentar pentru gust), precum şi de anumiţi declanşatori psihologici. Cu toate că aceste boli şi afecţiuni trebuie investigate de către un medic, ele nu sunt alergii, şi nu vor putea fi identificate în timpul testărilor pentru alergie.

mai departe
Last modify:  08.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici