Generalităţi

Alte denumiri cunoscute: dependenţa de alcool

Problemele generate de  consumul de alcool variază de la consumul masiv dar ocazional, la băutul abuziv, până la alcoolism. Alcoolismul, cunoscut şi ca dependenţa de alcool, este o boala primară, cronică, ce depinde de factori genetici, psiho-sociali şi de mediu, care influenţează evoluţia şi manifestările sale. Acesta boală este adesea progresivă şi fatală. Persoanele cu această boală vor resimţi simptome precum:

  • dependenţă fizică – simptome de abstinenţă, greaţă, transpiraţii abundente, tremurături, anxietate şi după încetarea băutului;
  • toleranţă - necesitatea de a bea cantităţi mai mari de alcool pentru a obţine starea de ebrietate;
  • pofta imperioasă - o nevoie puternică, interioară de a bea;
  • pierderea controlului – imposibilitatea bolnavului de a se opri din băutură, odată ce a început.

Aproape 20% dintre pacienţii trataţi în unităţile medicale, consumă cantităţi de alcool considerate „riscante” sau „periculoase”. În consecinţă, aceste persoane sunt expuse riscului de apariţie a problemelor legate de alcool.

Institutul american pentru abuzul de alcool şi alcoolism (NIAAA) defineşte diferenţa între băutul riscant şi „băutul standard”, apreciind că valorile standard sunt egale cu aproximativ 340g de bere, 141g de vin, sau 42g de băutură spirtoasă. Pentru bărbaţi, 4 sau mai multe pahare pe zi sau peste 14 pe săptămână sunt considerate consum riscant de alcool, în timp ce pentru femei raportul înseamnă peste 3 pahare pe zi sau mai mult de 7 într-o săptămână. Cu toate că consumul de alcool este, prin definiţie, necesar pentru a apariţia alcoolismului, consumul de alcool în sine, nu implică în mod necesar apariţia alcoolismului.

Riscuri pe termen lung asociate alcoolismului:

Consumul excesiv de alcool, pe termen lung, poate duce la apariţia unei serii de probleme sociale şi de sănătate, dintre care enumerăm:

  • afecţiuni neurologice, inclusiv demenţa, atacul cerebral şi neuropatia, sau distrugerea nervilor periferici;
  • probleme cardiovasculare cum sunt atacul de cord, mărirea şi slăbirea inimii; ritm neregulat şi hipertensiune arterială;
  • afecţiuni psihiatrice, inclusiv depresia, anxietatea şi suicidul (sinuciderea);
  • cancer oral, la gât, esofag, ficat, colon şi sân; în general, cu cât consumul este mai accentuat,cu atât riscul este mai mare;
  • boli ale ficatului, inclusiv hepatita alcoolică (inflamaţie) şi ciroza, acestea fiind responsabile, de exemplu, a 15 cauză de deces în SUA;
  • boala gastrointestinală, inclusiv pancreatita şi gastrita.

Cantitatea, frecvenţa şi regularitatea consumului de alcool necesare pentru apariţia alcoolismului variază considerabil de la persoană la persoană. Răspunsul oamenilor la consumul de alcool poate fi influenţat de greutatea acestora, de vârstă, de starea generală de sănătate, şi de medicamente pe care aceştia le iau. La unele persoane, chiar şi o cantitate mai mică de băutură poate provoca probleme de sănătate. Deoarece nu se cunoaşte un nivel „sigur” al consumului de alcool pentru femeile gravide, medicii le sfătuiesc pe femeile care sunt, sau care intenţionează să fie gravide, să se abţină de la consumul de alcool.

Riscurile majore pentru sănătate implicate de alcoolism includ bolile de ficat, bolile de inima, anumite forme de cancer, pancreatită şi tulburări ale sistemului nervos. Aceste evoluează uneori lent şi adesea pot deveni evidente numai după o perioadă lungă de abuz de alcool. Ficatul este deosebit de vulnerabil la bolile legate de consumul exagerat de alcool, cel mai frecvent apărând hepatita alcoolică (inflamaţia) şi ciroza (fibrozarea  ficatului). Femeile tind sa fie mai sensibile la efectele alcoolului, şi pot dezvolta probleme legate de consumul de alcool mai rapid şi după cantităţi mai mici decât bărbaţii.

Consumul de alcool la femeile gravide poate provoca avortul spontan, naşterea prematură, greutatea mică a fătului la naştere, dar şi alte probleme la noul născut, cum ar fi caracteristicile faciale anormale, diverse malformaţii ale unor organe (cum ar fi creierul şi inima), deficitele de creştere şi probleme de auz şi de vedere. Leziunile creierului pot induce dificultăţi de învăţare de-a lungul întregii vieţi, şi capacitate redusă de judecată şi raţiune. Conform datelor Fundaţiei March of Dimes, în fiecare an se nasc până la 40.000 de copii cu un anumit grad de deteriorare datorată consumului de alcool al mamei.

Abuzul de alcool, care este mai puţin grav decât alcoolismul, este definit ca un obicei al consumului de alcool care are ca rezultat, în anumite situaţii cum ar fi neîndeplinirea îndatoririlor zilnice la serviciu, la şcoală sau acasă, sau existenţa unor probleme juridice repetate legate de consumul de alcool, cum ar fi arestări pentru conducere sub influenţa alcoolului. Oamenii care abuzează de alcool nu au o dorinţă extrem de puternica pentru alcool, nu-şi pierd controlului cu privire la băut şi nici nu sunt dependenţi fizic de acesta, dar, cu toate acestea, ei pot să suporte consecinţe negative asupra sănătăţii, cum ar fi bolile hepatice, menţionat mai sus.

mai departe
Last modify:  26.07.2013

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici