Ce reprezintă acidoza şi alcaloza?

Acidoza şi alcaloza sunt termenii utilizaţi pentru a descrie stările anormale care rezultă dintr-un exces acid sau alcalin (de bază), în sânge. pH-ul sanguin normal trebuie să fie menţinut într-un interval îngust de 7.35-7.45, pentru a asigura buna funcţionare a proceselor metabolice, precum şi livrarea unui volum corect de oxigen la ţesuturi.

Acidoza se referă la un exces de acid în sânge, care determină pH-ul să scadă sub 7.35, iar alcaloza se referă la un exces de bază în sânge, care determină pH-ul să se ridice peste 7.45. Multe afecţiuni şi boli pot influenţa controlul pH-ului în organism, şi pot cauza scăderea pH-ul sanguin al unei persoane până în afara limitelor normale, sănătoase.

Metabolismul generează cantităţi mari de acizi care trebuie să fie neutralizaşi şi/sau eliminaţi pentru a menţine echilibrul pH-ului. Cea mai mare parte a acidului din organism este cel carbonic, care este format de bioxidul de carbon (CO2) cu apă. Procesul metabolic mai produce şi cantităţi mici de acid lactic, ketoacizi, şi alţi acizi organici.

Principalele organe implicate în reglarea pH-ului sanguin sunt plămânii şi rinichii. Plămânii elimină acidul din corp, expirând CO2. Creşterea şi scăderea ritmului respirator modifică cantitatea de CO2 expirat, iar aceasta poate afecta pH-ul din sânge în câteva secunde până la câteva minute. Rinichii elimină acizii prin urină, şi reglează concentraţia de bicarbonat (HCO3- o bază) din sânge. Modificările de echilibru acido-bazic datorate creşterii sau scăderii concentraţiilor de HCO3- se produc mai lent decât cele ale CO2, şi se măsoară în ore sau zile. Ambele procese sunt în permanenţă active, şi controlează strict pH-ul sanguin, în cazul persoanelor sănătoase.

Sistemele-tampon care rezistă modificărilor pH-ului, contribuie, de asemenea, la reglarea concentraţiilor de baze şi acizi. Principalele sisteme-tampon din sânge sunt hemoglobina (în celulele roşii din sânge), proteinele plasmatice, bicarbonatul, şi fosfaţii.

Cantităţile absolute de acizi sau baze sunt mai puţin importante decât echilibrul între cele două şi efectul acestora asupra pH-ului din sânge (a se vedea figura 1, de mai jos). Acidoza apare atunci când pH-ul din sânge scade sub 7.35. Aceasta se poate datora producţiei mărite de acid în organism, consumului de substanţe pe care organismul le metabolizează în acizi, scăderii excreţiei de acid, sau creşterea excreţiei de baze. Alcaloza apare atunci când pH-ul din sânge creşte peste 7.45. Acestă creştere poate apărea din cauza tulburărilor electrolitice datorită, de exemplu, vărsăturilor prelungite sau deshidratării severe, administrării sau consumului de baze, şi hiperventilării (cu creşterea excreţiei de acid sub formă de CO2). Orice boală sau stare care afectează plămânii, rinichii, metabolismul sau respiraţia, are potenţialul de a provoca acidoză sau alcaloză.

Aspecte importante:
pH-ul normal al sângelui este între 7.35 şi 7.45.
Tendinţa organismului este obţinerea unui echilibru constant între acizii aduşi ca aport în organism/acizii produşi de organism, şi baze (pe robinet) şi acizi si bazele eliminate (pe scurgere).
Dezechilibrele conduc la acidoză (chiuveta cu acid se revarsă) sau alcaloză (chiuveta cu bază de revarsă).
Echilibrul poate fi restaurat prin creştere vitezei de eliminare (scurgere mai rapidă) şi/sau prin scăderea debitului (încetinirea robinetului).

acid base


Tulburările acido-bazice sunt împărţite în două mari categorii:
Cele care afectează respiraţia şi pot determina modificări în concentraţia de CO2 sunt denumite acidoze respiratorie (pH scăzut) şi alcaloză respiratorie (pH ridicat). Tulburările acido-bazice respiratorii sunt, de obicei, datorate bolilor pulmonare sau afeţiunilor care afectează respiraţia normală.
 Tulburări care afectează concentraţiile de HCO3- sunt denumite acidoze metabolice (pH scăzut) şi alcaloză metabolică (pH mare). Tulburările acido-bazice metabolice pot fi cauzate de bolile de rinichi, de tulburări electrolitice, vărsături sau diaree severă, ingestia de anumite medicamente şi toxine, şi de afecţiunile care dereglează metabolismul normal (de exemplu, diabetul zaharat).

mai departe
Last modify:  29.10.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici