Se sunt auto-anticorpii?

Un grup de anticorpi (proteine imune) care din ţintesc şi distrug, din greşeală, anumite ţesuturi sau organe interne. Unul sau mai mulţi auto-anticorpi pot fi produşi de către sistemul imunitar al unei persoane atunci când nu reuşeşte să facă distincţia între proteinele „proprii” şi cele „străine”.

De obicei, sistemul imunitar este capabil să facă această distincţie prin recunoaşterea substanţelor străine şi ignorând celulele proprii organismului, dar fără să aibă reacţii exagerate faţă de substanţele care nu pun în pericol organismul, cum ar fi produsele alimentare, praful si polenul, sau microorganismele benefice. Organismul creează anticorpi numai atunci când percepe că a fost expus la o ameninţare din afară. Atunci când sistemul imunitar încetează să recunoască unul sau mai multe componente ale propriului organism, pot fi produşi auto-anticorpii care ataca propriile celule, ţesuturi şi/sau organe, provocând inflamaţii şi leziuni.

Cauzele acestei reacţii nepotrivite sunt variate şi nu sunt încă prea bine înţelese, de multe ori putând duce la instalarea bolii auto-imune cronice. Deşi nu există o legătură directă, se crede că multe cazuri în care sunt produşi auto-anticorpi sunt datorate unei predispoziţii genetice combinată cu un factor declanşator din mediu (cum ar fi o boală virală sau o expunere prelungită la anumite substanţe chimice toxice). Unele familii s-au dovedit a avea o prevalenţă ridicată a bolilor auto-imune; cu toate acestea, indivizii acestor familie pot avea diferite tulburări auto-imune sau pot să nu dezvolte niciun fel de afecţiune autoimună. Cercetătorii cred ca ar putea exista, de asemenea, o componentă hormonală, deoarece multe dintre condiţiile auto-imune sunt mai frecvente la femeile de vârstă fertilă.

Tipul de tulburare auto-imună sau boală care apare, precum şi gradul de distrugere pe care îl provoacă organismului, depinde de sistemul sau organe ţintite de auto-anticorpi. Tulburări cauzate de auto-anticorpii care afectează în primul rând un singur organ, cum ar fi glanda tiroidă în boala Graves sau tiroidita lui Hashimoto, sunt adesea cel mai uşor de diagnosticat, deoarece prezintă în mod frecvent simptome specifice respectivului organ.

Tulburări datorate auto-anticorpilor sistemici (care afectează mai multe organe sau sisteme) pot fi mult mai evazive. Deşi tulburările auto-imune asociate sunt rare, semnele şi simptomele pe care le provoacă sunt relativ frecvente şi pot include: dureri articulare de tip artrita, oboseală, febră, erupţii cutanate, simptome ale răcelii şi sau alergiei, scăderea în greutate şi slăbiciune musculară. Complicaţiile suplimentare pot include vasculita şi anemia. Semnele şi simptomele variază de la o persoană la alta. Ele pot diferi în timp şi/sau ca implicare a organelor, adesea diminuând mult şi apoi devenit brusc virulente. Pentru a complica şi mai mult tabloul, unele persoane pot acea mai mult de un de auto-anticorp, mai mult de o tulburare auto-imună şi/sau au o boală auto-imună, fără a avea însă un nivel detectabil al auto-anticorpilor. Acest lucru poate face dificilă, pentru medic, identificarea cauzei primare şi stabilirea unui diagnostic.

Diagnosticarea tulburării auto-imune începe cu un istoric medical complet şi un examen fizic amănunţit. Medicul poate solicita unul sau mai multe examinări diagnostice, care vor ajuta la identificarea unei anumite boli.

Printre aceste examinări  enumerăm:

  • teste de sânge pentru a detecta prezenţa anticorpilor, inflamaţiei şi gradul de afectare/implicare a organelor.
  • radiografii şi alte examinări imagistice care pot detecta eventuale modificări ale oaselor, articulaţiilor şi organelor interne.
  • biopsii care să caute modificări patologice în mostrele de ţesut.

De regulă, sunt necesare informaţii din surse multiple (mai degrabă decât de la un singur test de laborator) pentru a diagnostica cu precizie tulburările asociate prezenţei auto-anticorpilor sistemici.

mai departe
Last modify:  06.11.2012

This website is certified by Health On the Net Foundation. Click to verify. Acest site va fi evaluat, în perioada imediat următoare lansării sale, de către organizaţia neguvernamentală Health On The Net, pentru a verifica respectarea principiilor ce garantează calitatea şi exactitatea informaţiilor medicale publicate aici, şi pentru certificarea sa. Detalii puteţi afla accesând   HONcode standard for trustworthy health verificaţi aici